Neptune Orient Lines

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Neptune Orient Lines Limited
APL Raffles verlaat de haven van Hamburg
APL Raffles verlaat de haven van Hamburg
Oprichting 1968
Eigenaar CMA CGM
Sleutelfiguren Kwa Chong Seng (voorzitter)
Ng Yat Chung (CEO)
Hoofdkantoor Singapore
Werknemers 13.000 verdeeld over 110 landen (2014)[1]
Producten Containervervoer
Sector Transport
Omzet/jr $ 6021 miljoen (2015)[2]
Winst/jr Gedaald $ 181 miljoen (2015)[2]
Website (en) NOL.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Neptune Orient Lines Limited (NOL) is een grote containerrederij uit Singapore. De rederij maakt gebruik van de merknaam APL, de afkorting voor American President Lines.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

NOL is een beursgenoteerde holdingmaatschappij. De belangrijkste dochteronderneming is de containerrederij American President Lines (APL). Deze rederij vervoerd ongeveer 3 miljoen TEU per jaar.[1] Per jaareinde 2014 bestond de vloot uit zo’n 90 schepen met een capaciteit van 574.000 TEU.[1] APL is vooral actief op de routes tussen Azië en Noord- en Zuid-Amerika en binnen Azië. APL beschikt over eigen containerterminals aan de Amerikaanse westkust, in Los Angeles en Dutch Harbor, in Japan, Kobe en Yokohama, en in Kaohsiung (Taiwan).[1]

In 2015 realiseerde APL een jaaromzet van $6 miljard. In de laatste vier jaren tot en met 2015 leed de reder forse verliezen. In 2015 kwam de nettowinst kwam uit op $707 miljoen, maar dit bedrag is inclusief een boekwinst van $888 miljoen op de verkoop van APL Logistics.[2] Exclusief deze bijzondere bate leed het bedrijf een verlies van $181 miljoen.[2]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In december 1968 werd Neptune Orient Lines opgericht. Het was een reder waarvan alle aandelen in handen waren van de staat. Het doel was een bijdrage te leveren aan de economische ontwikkeling van de eilandstaat.

In de zeventiger jaren werd de container geïntroduceerd. De reder werd ook actief met containerschepen en andere scheepvaartactiviteiten werden in de daaropvolgende jaren gereduceerd. In 1997 werd American President Lines overgenomen voor $825 miljoen. De combinatie had toen een vloot van 113 schepen waarvan 76 containerschepen met een capaciteit van ongeveer 200.000 TEUs.[3] Na de overname werden de containeractiviteiten onder deze naam voortgezet. De NOL naam werd behouden voor de holdingmaatschappij die een beursnotering had gekregen op de beurs van Singapore. Onder de holding vielen ook de logistiek activiteiten van APL Logistics die in 2001 werd opgericht. In 2003 werden alle tankeractiviteiten van dochterbedrijven AET en NAS verkocht en alleen ging men door met de containeractiviteiten en logistieke diensten.

APL was lange tijd lid van New World Alliance samen met Hyundai Merchant Marine (HMM) en Mitsui O.S.K. Lines (MOL). In november 2011 werd bekend dat de alliantie met de Grand Alliance samen zal gaan en verder zal opereren onder de nieuwe naam G6 Alliance.[4] Nippon Yusen Kaisha Line (NYK), Hapag-Lloyd en Orient Overseas Container Line (OOCL) waren alle lid van de Grand Alliance.[4] Vanaf april 2012 was het G6 consortium effectief.

In februari 2015 werd APL Logistics verkocht aan het Japanse bedrijf Kintetsu World Express voor $1,2 miljard.[5] Op 29 mei 2015 werd deze verkoop afgerond. Met de verkoop ging een vijfde van de omzet weg en resteerden alleen de containerdiensten.[5]

In november 2015 werd bekend dat NOL in gesprek is met twee andere rederijen, A.P. Møller-Mærsk Group en CMA CGM, over een mogelijke overname.[6] Later die maand werd bekend dat Maersk is afgehaakt en alleen CMA CGM nog verder praat.[7] NOL heeft een aandeel van 2,7% in de markt voor het wereldwijde zeetransport van containers en CMA CGM is ongeveer driemaal groter met een marktaandeel van 8,8%.[7] Op 7 december 2015 bracht de Franse reder een bod uit van 2,2 miljard euro op NOL.[8] Grootaandeelhouder Temasek heeft al gezegd het bod te accepteren. De twee hebben een gecombineerde omzet van $22 miljard op jaarbasis en een vloot van of 563 schepen.[8] De fusie werd in juli 2016 afgerond.

Zie de categorie Neptune Orient Lines van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.