Nes (Delfzijl)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nes
Gehucht in Nederland Vlag van Nederland
Nes (Groningen)
Nes
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Eemsmond Eemsdelta
Coördinaten 53° 22′ NB, 6° 52′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Nes is een streekje of gehucht in het voormalige kerspel Holwierde in de gemeente Eemsdelta (provincie Groningen.

Nes ligt aan de Bierumerweg tussen Bierum en Holwierde, ten westen van het Bierumermaar en het gehucht Uiteinde. Er staan drie boerderijen (vroegere edele heerden): Groote Nes in het oosten, Kleine Nes (vroeger Lutke Nes of Popke-Eelsemaheerd) in het zuiden en Hommenheerd in het noorden. De boerderijen zijn alle nog deels omgracht. De gebouwen dateren grotendeels van na de oorlog, daar ze alle werden verwoest of zwaar beschadigd bij de bevrijding van Delfzijl. Ten noorden van de Hommenheerd staan nog drie huizen.

Kleine Nes wordt voor het eerst genoemd in 1464. In het terrein zijn kloostermoppen gevonden. Waarschijnlijk heeft er een steenhuis gestaan, mogelijk is dit de boerderij die in 1518 werd aangeduid als 'borg op de Nes'. Bij de beide andere boerderijen zijn ook laatmiddeleeuwse sporen gevonden.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ubbens, U.M. (1988), De Nes onder de klockeslagh van Holwierde: beschrijving van de drie edele heerden, c.q. boerderijen op de Nes onder Holwierde, gegevens rond de familie Post en de kwartierstaat van Jeike Bakker. Sneek. 116 p.