Nesebar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nesebar
Несебър
Plaats in Bulgarije Vlag van Bulgarije
Nesebar
Nesebar
Situering
Oblast Boergas
Coördinaten 42° 39′ NB, 27° 43′ OL
Algemeen
Inwoners (2004) 5800
Portaal  Portaalicoon   Bulgarije
Oude centrum van Nesebar
Werelderfgoed cultuur
Nesebar - Church of Christ Pantocrator.jpg
Land Vlag van Bulgarije Bulgarije
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria iii, iv
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 217
Inschrijving 1983 (7e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

Nesebar (Bulgaars: Несебър Nesebǎr) is een stad in Bulgarije in de oblast Boergas. Ze telt 5800 inwoners (in 2004). Het historische deel van de stad is gelegen op een klein schiereiland aan de Zwarte Zee. Nesebar staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Geschiedenis[bewerken]

Oudheid

Nesebar werd in de 6e eeuw vóór Chr. gesticht door Dorische Grieken op de plaats waar zich al in het 2de millennium vóór Chr. de Thracische nederzetting Menabria bevond. De Grieken noemden de stad Mesambria (Grieks: Μεσημβρἰα), waarvan het Slavische Nesebar is afgeleid. In de 4de en 3e eeuw vóór Chr. was het Griekse Mesambria een belangrijke handelsstad. Na de verovering door de Romeinen in 72 na Chr. verloor ze aan belang. Resten van de Hellenistische periode zijn het Acropolis, een tempel gewijd aan Apollo, en een Agora (markt).

Middeleeuwen

Onder de Byzantijnen tussen de 4de en de 7e eeuw beleefde de stad een nieuwe bloeiperiode. Daarna werd ze een twistappel tussen de Bulgaarse heersers en de Byzantijnen. In de 13de en 14e eeuw beleefde de stad haar beste jaren onder de Bulgaren. Dit is de periode waarin de meeste van de goed bewaarde kerken werden gebouwd.

Ottomaanse Rijk

In 1453 werd de stad door de Ottomanen veroverd. Onder het juk van het Ottomaanse Rijk zette zich opnieuw een periode van verval in, maar de bestaande gebouwen bleven bewaard.

3de Bulgaarse Staat

Na de bevrijding van de Turken, in 1878, maakte Nesebar deel uit van de Ottomaanse Provincie Oost-Rumelië, maar het kwam in 1885 tot het Prinsbisdom Bulgarije. In 1900 telde de stad nog maar 1900 inwoners (hoofdzakelijk Grieken). Vanaf het begin van de 20e eeuw werd Nesebar een stad van Bulgaren, met een nieuw stadsdeel, dat leeft van het toerisme, terwijl de Oude Stad gerestaureerd werd. Sinds 1983 staat ze op de Werelderfgoedlijst.

Wandelroute[bewerken]

Nesebar is het eindpunt van wandelroute E3, die start in de Spaanse stad Santiago de Compostela.

Externe link[bewerken]