Nespresso

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De 12 oorspronkelijke capsules voor de consumentenmarkt
Nespresso-machines van het merk Magimix

Nespresso is een koffiezetsysteem ontwikkeld door Nestlé. De naam is afgeleid van de naam van het bedrijf en espresso. Zowel de capsule als de methode van koffiezetten is gepatenteerd.

Het bedrijf[bewerken]

Nestlé Nespresso SA is een zelfstandig onderdeel van de divisie Nutrition, Health and Wellness van Nestlé en heeft sinds 2006 een jaarlijkse omzet van meer dan 1 miljard Zwitserse frank, met een groei van meer dan 35% per jaar. Het aandeel van Nespresso in de wereldmarkt voor espresso-koffiemachines is ongeveer 27%. Het bedrijf is gevestigd in Lausanne, wordt geleid door Richard Girardot en is actief in meer dan 40 landen met meer dan 2500 medewerkers. De koffie wordt geproduceerd in Orbe en sinds medio 2008 in Avenches. De verkoop richt zich zowel op de consumentenmarkt als de zakelijke markt.

Het Systeem[bewerken]

De koffie is zuurstofvrij (met enkel stikstof) in een aluminium capsule verpakt, waardoor de koffie langer vers blijft (1 jaar na productie, zoals vermeld op de kartonnen verpakking) dan bijvoorbeeld koffiepads of servings. De verpakking wordt door het apparaat opengemaakt en het hete water wordt er met behulp van een pomp die een druk van 1,9 MPa (19 bar) opwekt, doorheen geperst.

Het systeem werd geïntroduceerd in 1989 in het Franssprekende deel van Zwitserland. Pas in 1991 werd het een zakelijk succes na een marketingcampagne. Nespresso-machines worden onder licentie geproduceerd door onder andere De Longhi, Jura, Magimix, Krups, Miele en Siemens.

De relatief dure capsules (in Nederland € 0,35 en € 0,39 per stuk voor de espresso's en € 0,37 per stuk voor de lungo's) werden in eerste instantie alleen geproduceerd en tegen een vastgestelde prijs verkocht door Nespresso zelf. In een Nespresso-apparaat kunnen dan ook alleen deze capsules gebruikt worden. Het bestellen van deze capsules kon uitsluitend via internet en telefoon bij de zogeheten Nespresso Club. Hiervoor word je aangemeld als je een Nespresso-apparaat aanschaft. Inmiddels zijn de capsules echter ook verkrijgbaar bij tien vestigingen van de Bijenkorf. Daar worden ze, nog steeds in eigen beheer van Nespresso, verkocht in zogenaamde Nespresso Boutiques. De onderdelen van apparatuur en capsules zijn beschermd met 70 patenten, zodat de formule daarmee een voorbeeld is van een vendor lock-in. Een gedeelte van de patenten is vervallen in 2012. Inmiddels zijn er allerlei verschillende, niet originele, capsules verkrijgbaar.

Kwaliteitsprogramma[bewerken]

Nespresso heeft een eigen kwaliteitsprogramma ontwikkeld, in samenwerking met de Rainforest Alliance. Dit programma loopt sinds 2003. Dit programma helpt koffieboeren een betere kwaliteit koffiebonen te kweken met een beter rendement, waardoor een hogere prijs voor de koffie kan worden gevraagd en dus een beter inkomen kan worden gerealiseerd. Vooralsnog is minder dan 50% van de benodigde koffiebonen van dit programma afkomstig. Nespresso gebruikt dit kwaliteitsprogramma als argument om geen koffiesoorten aan te bieden die door fairtrade-organisaties, zoals Max Havelaar, worden verhandeld. De eisen op sociaal en milieu-gebied zijn voor het Nespresso programma echter minder scherp dan van Max Havelaar.

Productiemethode[bewerken]

De koffiebonen worden op plantages in Brazilië, Colombia, Costa Rica, Guatemala, Togo, Kenia en Ethiopië verbouwd. De bessen met de bonen worden geplukt, gewassen, gesorteerd, ontpulpt, nogmaals gewassen en in de zon gedroogd. De bonen worden in balen van 60 kg verkocht en daarna getransporteerd. Afhankelijk van de gewenste melange of kwaliteit worden verschillende soorten koffiebonen met elkaar gemengd. De bonen worden geroosterd, waarbij de duur en temperatuur invloed hebben op de sterkte en smaak van de koffie. De koffiebonen worden daarna vermalen, waarbij de fijnheid van de maling invloed heeft op de snelheid waarmee water door het koffiepulver stroomt; hoe langzamer hoe sterker en bitterder de koffie is. Vanaf dit deelproces wordt gewerkt met een stikstofatmosfeer, omdat zuurstof een slechte invloed op de kwaliteit heeft. De gemalen koffie wordt zonder zuurstof (met enkel stikstof) verpakt, in een aluminium capsule voor een lange houdbaarheid.

Koffiesoorten[bewerken]

De koffiesoorten van Nespresso worden Grands Crus genoemd. Anno 2014 zijn er 22 standaardsoorten. Jaarlijks worden ook speciale tijdelijk verkrijgbare koffiesoorten aangeboden.

Ecologie en afval[bewerken]

Met name de koffiecapsule is een belasting voor het milieu. De capsule is van aluminium gemaakt, dat veel energie vraagt voor de productie. Het aluminium krijgt aan de binnenkant een plastic laagje, maar dat maakt het niet ongeschikt voor hergebruik. In Zwitserland is men begonnen met het inzamelen van de aluminium capsules voor hergebruik van het aluminium. Dit inzamelsysteem zal ook ingevoerd worden in andere landen waar het koffiezetsysteem verkocht wordt. In Nederland kunnen de gebruikte capsules naar inzamelpunten voor metalen gebracht worden. Sinds juni 2009 is er ook een hervulbare capsule op de markt, gemaakt van polypropyleen. Deze capsule kan een aantal keer gebruikt worden. Koffiedik kan na gebruik worden gecomposteerd. Inmiddels kunnen ook Nederlandse klanten gratis recycling zakken krijgen en gratis opsturen waarna de capsules worden gerecycled.

Concurrerende systemen[bewerken]

Vergelijkbare systemen worden op de markt gebracht door een aantal concurrenten. Een joint venture van Philips en Sara Lee Corporation (Douwe Egberts) bracht met wereldwijd succes de Senseo op de markt in 2001. ESE (Easy Serving Espresso) is geïntroduceerd door een consortium van verschillende koffiebranders en machineproducenten als Illy Caffè en Lavazza. Een ander systeem is ontwikkeld door Kraft Foods en heet Tassimo.

Externe links en referenties[bewerken]