Nessonvaux

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nessonvaux
Deelgemeente in België Vlag van België
Nessonvaux (België (hoofdbetekenis))
Nessonvaux
Situering
Gewest Vlag Waals Gewest Wallonië
Provincie Vlag Luik (provincie) Luik
Gemeente Trooz
Coördinaten 50° 35′ NB, 5° 44′ OL
Overig
Postcode 4870
NIS-code 62122(C)
Detailkaart
Nessonvaux (Luik (provincie))
Nessonvaux
Locatie in Luik (provincie)
Portaal  Portaalicoon   België

Nessonvaux is een plaats en deelgemeente van de Belgische gemeente Trooz. Nessonvaux ligt aan de Vesder in de provincie Luik.

Geschiedenis[bewerken]

Nessonvaux behoorde tot het Prinsbisdom Luik, en wel tot de voogdij van Fléron.

Industrie[bewerken]

Vanaf omstreeks 1500 ontwikkelde het dorp zich om een smederij, het Cour Monville. In de 19e eeuw kwam er industrie in Nessonvaux. Een arme emigrantenfamilie uit de Verenigde Staten, de familie Riga, en nam enkele geweerlopen in Damaststaal met zich mee. Deze werden sindsdien in groten getale vervaardigd te Nessonvaux ten behoeve van de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865). Vrijwel alle korenmolens in de buurt werden omgebouwd ten behoeve van de fabricage van de geweren. Er kwamen fabrieken met smeedhamers en daarnaast verrezen tal van kleine smederijen.

Een andere industrie betrof de wolspinnerij. In 1904 kwam er zelfs een automobielfabriek, de Imperia, welke tot 1958 heeft bestaan.

Kerkelijk[bewerken]

Nessonvaux behoorde oorspronkelijk tot de parochie Olne, en in 1670 kwam een aan Sint-Petrus gewijde kapel, in de buurtschap Froidheid, gereed, die ondergeschikt was aan voornoemde parochie. In 1842 werd deze verheven tot parochiekerk.

In Nessonvaux bevindt zich ook het Protestants Centrum van Nessonvaux, een soort jeugdherberg.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Natuur en landschap[bewerken]

Nessonvaux ligt aan de Vesder en wel daar waar de Vaux (ook: Ry de Vaux) vanuit het Plateau van Herve in de Vesder uitmondt. De hellingen van het dal van de Vesder zijn steil en bebost.

Verkeer[bewerken]

Nessonvaux ligt aan Spoorlijn 37, die hier een station en een tunnel heeft. Ook ligt het aan de N61 naar Luik en Verviers, en de N604 door het dal van de Vaux naar Visé.

Nabijgelegen kernen[bewerken]

Fraipont, Olne, Goffontaine, Banneux