Nestor (positie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een nestor is de oudste persoon binnen een groep. Dit is afgeleid uit de naam Nestor, koning van Pylos, die nog op hoge leeftijd als vorst ten strijde trok tegen de Trojanen.

Bestuur en politiek[bewerken]

Een nestor in bestuur en politiek is in het algemeen de functionaris met de meeste dienstjaren (senioriteit) in het betreffende politiek orgaan. Bij een gelijk aantal dienst- of zittingsjaren telt het eerste jaar van verkiezing c.q. benoeming en anders het oudste in leeftijd. Als men tussentijds een of meer jaren of termijnen uit het orgaan weggeweest is, dan telt die periode niet mee bij het bepalen van het werkelijke ambts- of dienstverband.
In een gemeenteraad in Nederland is het raadslid met de meeste dienstjaren de Nestor van de raad en wordt in het algemeen als plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad aangewezen. (N.B. de burgemeester fungeert nog steeds als voorzitter van de Gemeenteraad).

Binnen de politiek werd in Nederland bijvoorbeeld Bas van der Vlies 'nestor' van de Tweede Kamer genoemd. Dit kwam doordat hij in 2006 het Kamerlid was met de meeste dienstjaren. Hij was in 1981 voor het eerst in de Tweede Kamer der Staten-Generaal gekozen (namens de SGP). In 2006 had hij er dus 25 zittingsjaren opzitten en vierde dan ook zijn zilveren politieke ambtsjubileum. Een andere bekende nestor in de Nederlandse Tweede Kamer was Theo Joekes, Kamerlid voor de VVD. Nestor van de Tweede Kamer na de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 is Sharon Dijksma van de PvdA.

Nestor van de Eerste Kamer was tot 7 juni 2011 Egbert Schuurman van de ChristenUnie.

Huidige nestor[bewerken]

Nestor van de Tweede Kamer na de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 is Kees van der Staaij van de Staatkundig Gereformeerde Partij.


Nestor (senioriteit) en senior[bewerken]

In praktijk kan men ook door een bepaalde statuur of gezag ook een vorm van aanzien verwerven gelijk een langjarig ambts- of dienstverband. Vaak ook wel senior genoemd.

Verwante onderwerpen[bewerken]

Externe link[bewerken]