Nestor (positie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een nestor is de oudste persoon binnen een groep. Dit is afgeleid uit de naam Nestor, koning van Pylos, die nog op hoge leeftijd als vorst ten strijde trok tegen de Trojanen.

Bestuur en politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Een nestor in bestuur en politiek is in het algemeen de functionaris met de meeste dienstjaren (senioriteit of anciënniteit) in het betreffende politiek orgaan. Bij een gelijk aantal dienst- of zittingsjaren telt het eerste jaar van verkiezing c.q. benoeming en anders het oudste in leeftijd. Als men tussentijds een of meer jaren of termijnen uit het orgaan weggeweest is, dan telt die periode niet mee bij het bepalen van het werkelijke ambts- of dienstverband.
In een gemeenteraad in Nederland is het raadslid met de meeste dienstjaren de nestor van de raad en wordt in het algemeen als plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad aangewezen. (N.B. de burgemeester fungeert nog steeds als voorzitter van de Gemeenteraad).

De nestor van de huidige Tweede Kamer is Kees van der Staaij, die sinds 19 mei 1998 deel uitmaakt van de SGP-fractie. Bij de huidige Eerste Kamer is dat Tiny Kox, senator namens de SP sinds 10 juni 2003.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]