Nettie Stevens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nettie Stevens
Nettie Stevens
Nettie Stevens
Algemene informatie
Geboortenaam Nettie Maria Stevens
Geboren Cavendish (Vermont), 7 juli 1861
Overleden Baltimore (Maryland), 4 mei 1912
Nationaliteit Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Beroep Geneticus
Bekend van Ontdekking geslachtschromosomen

Nettie Maria Stevens (Cavendish (Vermont, Verenigde Staten), 7 juli 1861 – Baltimore (Maryland, Verenigde Staten), 4 mei 1912) was een Amerikaanse geneticus. Stevens ontdekte in 1905 de geslachtschromosomen.[1][2][3]

Biografie[bewerken]

Nettie Maria Stevens werd op 7 juli 1861 geboren in Cavendish, Vermont, als dochter van Julia (geboortenaam Adams) en Ephraim Stevens. Na de dood van haar moeder hertrouwde haar vader en verhuisde het gezin naar Westford in Massachusetts.

Opleiding[bewerken]

Stevens studeerde in 1880 af aan de Westford Academy. Stevens was bibliothecaresse en gaf les op een middelbare school, onder andere in fysiologie en zoölogie, maar ook in wiskunde, Latijn en Engels.

Later ging ze weer studeren en behaalde ze haar bachelor (1899) en master (1900) aan de Stanford-universiteit. Ze vervolgde haar opleiding in cytologie aan het Bryn Mawr College, waar ze promoveerde. Ze werd beïnvloed door het werk van het voormalig hoofd van de afdeling biologie, Edmund Beecher Wilson, en van zijn opvolger Thomas Hunt Morgan.[4]

Professionele carrière[bewerken]

Stevens was een van de eerste Amerikaanse vrouwen die om het belang van hun bijdragen aan de wetenschap werden erkend. Zij deed al haar onderzoek aan het Bryn Mawr College. Ze ontdekte dat bij sommige soorten de chromosomen bij beide seksen verschillend zijn en dat waarneembare verschillen in chromosomen gekoppeld kunnen worden aan fysieke verschillen, namelijk of een individu mannelijk of vrouwelijk is. Stevens gebruikte veel verschillende insecten voor haar onderzoekswerk in 1905. Zo identificeerde zij het Y-chromosoom in de meeltor Tenebrio. Ze deduceerde uit haar onderzoek en experimenten dat de chromosomale basis van sekse afhing van de aan- of afwezigheid van de Y-chromosoom.

Overlijden[bewerken]

Slechts negen jaar na haar promotie overleed Stevens op 4 mei 1912 op vijftigjarige leeftijd aan borstkanker.

Externe link[bewerken]

Noten[bewerken]

  1. Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Nettie Stevens op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.
  2. Brush, Stephen G. (1978-01-01). Nettie M. Stevens and the Discovery of Sex Determination by Chromosomes. Isis 69 (2): 163–172 .
  3. Nettie Maria Stevens :: DNA from the Beginning.
  4. Nettie Maria Stevens (1861–1912). The Marine Biological Laboratory Gearchiveerd op 31 maart 2013.