Netwerk Historisch Cultuurlandschap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Netwerk Historisch Cultuurlandschap is een netwerk in Nederland van personen die betrokken zijn bij het historisch cultuurlandschap. Het netwerk kent momenteel ruim 1300 deelnemers uit uiteenlopende maatschappelijke, landschappelijke en beroepsmatige velden. Het Netwerk organiseert twee maal per jaar bijeenkomsten in samenwerking met de RCE, onder de titel Zomermiddag en Wintermiddag. In het najaar vindt de jaarlijkse netwerkdag plaats, zie onderstaand overzicht. Soms wordt hierin ook samengewerkt met een andere partij, rond een actueel onderwerp, zoals met de ANWB, de RCE of met Staatsbosbeheer.

Totstandkoming[bewerken | brontekst bewerken]

Omdat de mogelijkheid tot interactie voor diegenen die zich met dit thema bezighouden, ontbrak, werd in 2006 besloten tot de oprichting van een netwerk. De oprichters waren afkomstig van de meest vooraanstaande instituten in dit veld in Nederland, zoals de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten, het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Alterra, de Universiteit Utrecht en het Projectbureau Belvedere.

In 2008 werd gekozen voor de oprichting van een onderliggende stichting, de Stichting Netwerk Historisch Cultuurlandschap, met Wageningen als plaats van vestiging. De coördinatoren werden hierbij als bestuursleden op persoonlijke titel aangesteld. In 2009 werd de zetel van de stichting verplaatst naar Utrecht.

Dag van het Historisch Cultuurlandschap[bewerken | brontekst bewerken]

Het netwerk biedt een platform voor de deelnemers om contact met elkaar te onderhouden, onder meer door de organisatie van de jaarlijkse Dag van het Historisch Cultuurlandschap. Deze vindt jaarlijks aan het eind van de maand oktober plaats.

jaar locatie thema keynote
2006 Utrecht Status quo -
2007 Rotterdam - -
2008 Garderen Cultuurhistorie en natuurbeheer Oliver Rackham (Eng)
2009 Bathmen Het cultuurlandschap van Oost-Nederland Rudolf Bergmann (Dld)
2010 Zegveld Laagveenontginningen van West-Nederland Chris de Bont (Nl)
2011 Dordrecht De Dijk Guus Borger (Nl)
2012 Wageningen Energie in het landschap
2013 Tilburg Binnenstedelijke havens
2014 Amersfoort CheriScape, Cultural Heritage and Landscape
2015 Heiloo De Geesten op de oude strandwallen van Holland
2016 Muiderberg Het IJsselmeerlandschap
2017 Renkum Beekdallandschappen en erfgoed
2018 Fort Vechten UNESCO Cultural Landscapes
2019 St. Agatha De Maas en zijn werken


Naast de jaarlijkse Netwerkdagen-op-locatie organiseert het Netwerk Historisch Cultuurlandschap in samenwerking met de afdeling Landschap van de RCE ook twee keer per jaar een Wintermiddag en een Zomermiddag, bij de RCE in Amersfoort. De presentaties worden achteraf geplaatst op de website van het Netwerk Historisch Cultuurlandschap.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]