Neue Stimmen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Neue Stimmen, voluit: Internationaler Gesangswettbewerb Neue Stimmen, is een sinds 1987 iedere twee jaar gehouden zangconcours voor jongere zangers en zangeressen in het klassieke genre (opera, operette e.d.). Het is in het leven geroepen door Liz Mohn, de echtgenote van Reinhard Mohn, namens de door hen geleide Bertelsmann-Stiftung, die het evenement ook sponsort.

Voorwaarden voor deelname zijn:

  • ingeschreven staan als student aan een conservatorium of een studie daar met succes hebben afgerond;
  • maximum leeftijd voor mannen: 30 jaar, voor vrouwen: 28 jaar.

In de eerste jaren gold als aanvullende voorwaarde, dat men uit een Europees land moest komen; na 1991 is deze eis geleidelijk afgeschaft.

Een groep van ca. 40 tot 50 kandidaten wordt door een internationale vakjury geselecteerd en uitgenodigd, voor het concours zelf naar Gütersloh te komen. Daar vinden verdere selecties plaats. Bij deze selecties, waartoe ook repetities en aanwijzingen door muziekpedagogen behoren, wordt publiek toegelaten. Dan volgt een halve finale en een finaleconcert, doorgaans in de Stadthalle van Gütersloh, en de drie beste zangers en drie beste zangeressen krijgen een prijs, waaraan ook een geldbedrag is verbonden. Winnaars en winnaressen krijgen daarna begeleiding bij het zoeken naar werk, bijvoorbeeld een engagement in een operagezelschap. Aan het concours zijn ook masterclasses verbonden. Vaak wordt de eerste juryselectie gehouden onder deenemers aan die masterclasses.

De artistieke leiding berustte in 1991 éénmalig bij Peter Ustinov, en van 1995 tot 2018 bij de bekende Oostenrijkse dirigent en muziekpedagoog Gustav Kuhn.

Opvallend is, dat voorzover bekend, tot 2020 nog nooit één der winnaars of winnaressen in Nederland of België is opgetreden of een engagement heeft gekregen. De meeste prijswinnaars werken in de Engelstalige landen of Oost-Europa.