Neue Zürcher Zeitung

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De voorpagina van de eerste NZZ

De Neue Zürcher Zeitung (NZZ) is één van de grootste Zwitserse dagbladen, gevestigd in Zürich. Van 2006 tot 2015 was Markus Spillmann (1967) de hoofdredacteur, die in maart 2015 werd opgevolgd door Eric Gujer.

De sociaal-liberale krant is één van de oudste nog verschijnende kranten ter wereld. Ze verscheen vanaf 1780 als Zürcher Zeitung, uitgegeven door Salomon Gessner en werd in 1812 hernoemd tot Neue Zürcher Zeitung. De krant is bekend door haar gedetailleerde beursberichten en de intellectuele diepgang. Politiek gezien positioneert ze zich dicht tegen de Freisinnig-Demokratische Partei (FDP) en neemt inzake referenda vaak stelling. Ze heeft een goede internationale reputatie met een oplage van ca. 129.000 (2012) naast ook een internationale editie en – sinds 21 januari 2015 – een digitale versie voor Oostenrijk. Aangezien het abonnee- en lezersbestand nogal vergrijsd is, daalt de oplage de laatste jaren geleidelijk.

Afgezien van een aangepaste lay-out, is de krant in wezen weinig veranderd sinds de jaren 30. De nadruk ligt op internationaal nieuws, business, financiën en cultuur. Speciale reportages en lifestyle-artikels worden tot een minimum beperkt.

Externe links[bewerken]