Neue Zürcher Zeitung

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De voorpagina van de eerste NZZ

De Neue Zürcher Zeitung (NZZ) is een van de grootste Zwitserse dagbladen, gevestigd in Zürich. Van 2006 tot 2015 was Markus Spillmann (1967) de hoofdredacteur, die in maart 2015 werd opgevolgd door Eric Gujer.

De sociaal-liberale krant is een van de oudste nog verschijnende kranten ter wereld. Ze verscheen vanaf 1780 als Zürcher Zeitung, uitgegeven door Salomon Gessner en werd in 1812 hernoemd tot Neue Zürcher Zeitung. De krant is bekend om haar uitgebreide economiepagina's en gedetailleerde beursberichten naast de culturele en intellectuele diepgang. Bij volksraadplegingen neemt de NZZ stelling. Ze heeft een goede internationale reputatie. De oplage was in 2016 ca. 115.000. Behalve een internationale editie is er sinds 21 januari 2015 ook een digitale versie voor Oostenrijk. Aangezien het abonnee- en lezersbestand nogal vergrijsd is, daalt de oplage de laatste jaren gestaag.

Afgezien van een aangepaste lay-out, is de krant in wezen weinig veranderd sinds de jaren 30. De nadruk ligt op internationaal nieuws, business, financiën en cultuur. Speciale reportages en lifestyle-artikels worden tot een minimum beperkt.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]