Neuhaus (chocolade)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Neuhaus-winkel in de koninginnegalerij

Neuhaus is een Belgische producent van pralines, chocolade, luxe-roomijs en confiserie met hoofdzetel te Vlezenbeek. Het bedrijf is met 1.500 verkooppunten actief in een vijftigtal landen. Het is in handen van de holding Compagnie du Bois Sauvage. De productie gebeurt volledig in Vlezenbeek waar een 270-tal personeelsleden aan het werk zijn.

Geschiedenis[bewerken]

Neuhaus ontstond toen de Zwitser Jean Neuhaus na zijn vertrek uit Zwitserland zich in 1857 huisde in Koninginnegalerij te Brussel. Hij opende er een apotheek waar hij hoestpastilles, drop, spek en tabletten bittere chocolade verkocht, die hij samen met zijn zoon Frederich runde.

Langzaam verschoof de activiteit van de de apotheek naar een snoepwinkel. In 1912 versterkte de kleinzoon van Jean, ook Jean genaamd, het team en werd de eerste gevulde chocolade met een zachte vulling op de markt gebracht, de praline. Enkele jaren later vond zijn vrouw de Ballotin uit, het doosje waarin pralines nog steeds worden verpakt. Dit had ze gedaan voor de simpele reden dat wanneer ze haar man pralines zag verkopen en wegsteken in een puntzakje, ze het niet kon aanzien hoe deze kapotgingen.

In 1937 werden er weer twee nieuwe pralines gecreëerd: de bonbon 13 en de Astrid die speciaal voor de nagedachtenis van Koningin Astrid werd gemaakt.

Ter gelegenheid van Expo 58 kwamen in 1958 de Caprice en de Tentation op de markt. In 1960 creëerde Neuhaus ter gelegenheid van de koninklijke huwelijken de pralines Boudewijn, Fabiola, Albert en Paola.

In 1978 werd Neuhaus verkocht aan de broers Jean-Jacques en Claude Poncelet, onder wie de internationale expansie begon. Zij verkochten Neuhaus op hun beurt in 1987 aan de Tiense Suikerraffinaderij. De nieuwe fabriek in Vlezenbeek werd in 1989 geopend. Neuhaus werd in 1997 geïntroduceerd op de Beurs van Brussel. De holding Compagnie du Bois Sauvage was hierna hoofdaandeelhouder met 7,78% van de aandelen.[1] In de loop der jaren verhoogde zij haar belang tot ze Neuhaus in 2006 met een openbaar overnamebod volledig in handen kreeg.[2][3]

Neuhaus is sinds 2001 hofleverancier, met een brevet op naam van Valérie Paquot, de voorzitter van de raad van bestuur.

Externe links[bewerken]