Neumark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor andere betekenissen, zie Neumark (Vogtland) en Neumark (bij Weimar).
Neumark or Ostbrandenburg
Nowa Marchia
terra trans Oderam
Onderdeel van het Markgraafschap Brandenburg
 Land Lubusz 1252–1945 Herwonnen gebieden 
Brandenburg Wappen.svg
Kaart
1320, Neumark in het noordoosten aan de grens met het toenmalige koninkrijk Polen.
1320, Neumark in het noordoosten aan de grens met het toenmalige koninkrijk Polen.
Algemene gegevens
Hoofdstad Soldin
Talen Duits, Pools, Latijn

De Neumark (Pools: Nowa Marchia) is een historische landstreek ten oosten van de rivier de Oder, welke ook bekend is als Oost-Brandenburg. Tot 1945 hoorde de Neumark tot de Pruisische provincie Brandenburg. De Neumark komt tegenwoordig grotendeels overeen met het woiwodschap Lubusz in Polen.

De Neumark werd in het westen en zuiden door de Oder begrensd, in het noorden grensde de Neumark aan de provincie Pommeren en in het oosten aan de provincie Posen (en vanaf 1919 aan Polen). Het landschap werd bepaald door de rivieren Oder, Warthe en Netze met uitgestrekte moerasgebieden.

Geschiedenis[bewerken]

Tot het begin van de 13e eeuw was het gebied van de latere Neumark dunbevolkt door Slavische stammen. Vanaf het einde van de 10e eeuw stond het gebied onder Poolse heerschappij. Vanaf ongeveer 1330 trokken Duitse kloosterorden het gebied in. Rondom hun burchten ontstonden nederzettingen van Duitse boeren en edellieden. Het kwam enige tijd later bij het markgraafschap Brandenburg. In 1402 verkocht keizer Sigismund de Neumark aan de Duitse Orde.

Net als Brandenburg werd de Neumark grotendeels Luthers tijdens de Reformatie; de Poolse minderheid bleef gedeeltelijk katholiek.

Vanaf 1701 kwam de Neumark bij het koninkrijk Pruisen. De immigratie nam toe, waaronder ook van protestants-calvinistische Fransen die hun moederland ontvlucht waren.

Bij de volkstelling van 1939 telde de Neumark 645.000 inwoners. Bij de gevechtshandelingen in 1945 en de daarop volgende verdrijving van de Duitse bevolking vielen zeer veel burgerslachtoffers door geweld, marteling, verkrachtingen en massamoorden gepleegd door het Rode Leger en later Poolse communistische milities.

De plaats van de Duitse bevolking werd ingenomen door Polen; ongeveer een derde van hen kwamen uit de Oost-Poolse gebieden die door de Sovjet-Unie waren ingelijfd.

Zie ook[bewerken]