Neustrië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Neustrië & Austrasië
Het Frankische Rijk 481-814

Neustrië (het nieuwe land) ontstond in 511, toen de Merovingische koning Clovis stierf en zijn rijk volgens de Frankische gewoonte verdeeld werd onder zijn zonen.

Het gebied werd geografisch begrensd door de Schelde in het noorden en de Loire (Aquitanië) in het zuiden. Het grensde westelijk aan de Atlantische Oceaan en Bretagne, noordoostelijk (van de Schelde tot aan Champagne) aan Austrasië en zuidoostelijk aan Bourgondië.

Meer dan honderd jaar lang voerde Neustrië oorlogen met zijn buurland, Austrasië, het oostelijke deel van het vroegere Frankische rijk.

Ondanks de oorlogen werden de twee gebieden twee keer even verenigd. Allereerst in 558 door Chlotarius I. Na zijn dood in 561 werden de oorlogen tussen de twee landen voortgezet. Chlotharius II kon in 613 de twee gebieden weer verenigen, maar ook nu slechts voor een korte periode. Hierna kregen de hofmeiers echter de macht in handen.

De hofmeier van Austrasië, Pepijn van Herstal, versloeg Neustrië in 687 in de Slag bij Tertry. Hij verenigde de twee landen opnieuw, nu voorgoed.

Toen zijn kleinzoon, Pepijn de Korte, koning der Franken werd en ook Bourgondië overwon, begonnen de namen Austrasië en Neustrië en hun onderlinge grenzen te vervagen en werd alleen nog maar gesproken over het Frankische Rijk.

In 896 wordt Berengar de laatste markgraaf van Neustrië vermoord en opgevolgd door Rollo, de heerser van het nieuwe vorstendom Normandië. Gebieden als Anjou (Angers), Touraine (Tours) en Orléanais (Orléans) scheuren zich in hun strijd tegen de Noormannen los en vormen nieuwe Franse provincies. In 911 wordt Normandië als Frans graafschap erkend en alhoewel Hugo de Grote vanuit Orleans tot zijn dood in 956 nog de titel Frankisch hertog van Neustrië draagt geraakt de naam Neustrië langzaam in vergetelheid. Later scheurt ook Maine (Le Mans) zich van Normandië los. Het oosten van het Frankisch hertogdom Neustrië wordt via de naam Frankisch hertogdom (zonder Neustrië) onder Parijs het hertogdom Francia dat zou uitgroeien tot het latere Île-de-France.

Zie ook[bewerken]