Neutral (volk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Neutral waren een volk van Indianen in het noordoosten van Noord-Amerika.

Locatie[bewerken]

De Neutral leefden in Zuid-Ontario ten noorden van het Eriemeer. Hun territorium besloeg ook een stuk van West-New York ten oosten en zuiden van de Niagarawatervallen en een stuk van Zuid-Oost-Michigan vlakbij Detroit.

Populatie[bewerken]

Het aantal Neutrals rond 1615 wordt geschat op tussen de 10.000 en 20.000 verspreid over 28 – 40 dorpen. Omdat zij neutraal bleven tussen de oorlogen tussen de Huron en Iroquois, noemden de Fransen hen de Neutre. Hoe de Neutrals hun federatie zelf noemden is nu onbekend, maar de meeste Iroquoisstammen uit Ontario noemen zich zelf de Wendat. De Huron noemen hen de Attiwandaron (zij die een beetje anders spreken). De Iroquoisnaam Hatiwantarunh had een vergelijkbare betekenis.

Op de een of andere manier waren sommige van de Neutrals meer verwant aan de Erie dan anderen, omdat zowel de Huron als de Seneca de Erie en Neutral ook wel Cat Nation noemen. De Senecanaam in dit geval is Kahkwa wat hetzelfde is als: Yenresh in het Huron.

De taal die de Neutral spraken was Iroquois in verschillende dialecten en maar een beetje afwijkend van het Huron.

Onderstammen[bewerken]

De Neutrals waren een confederatie, maar de namen en exacte cijfers over het aantal volken die lid waren zijn onbekend. De volgende namen worden met de Neutrals geassocieerd, maar kunnen zowel namen van volken als namen van dorpen zijn onder andere Ahiragenrega, Ahondihronon, Andachkrhob, Antouaronon, Aondironon, Atiaonrek, Atirhagenrat, Atiraguenrek, Attiuoaisgon, Kakouagoga, Kandouche, Kehesetoa, Khioetoa, Niaggorega en Ouaroronon.