New River Gorge Bridge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
New River Gorge Bridge

De New River Gorge Bridge is een stalen boogbrug nabij Fayetteville in de Amerikaanse staat West Virginia, die met een lengte van 924 meter en een spanwijdte van 518 meter de op drie na langste boogbrug ter wereld vormt, na de Chaotianmenbrug, de Lupubrug en de Bosidengbrug (alle in China).

De boog strekt zich uit over een lengte van 518 meter over de New River en de CSX-spoorweg. De brug bevindt zich op een hoogte van 267 meter, waarmee ze na de Royal Gorge Bridge en het Viaduct van Millau de op twee na hoogste ter wereld is. De New River Gorge Bridge vormt onderdeel van de U.S. Route 19 en wordt dagelijks door ongeveer 17.000 motorvoertuigen gepasseerd.

De brug is ontworpen door het bedrijf Michael Baker Company, onder leiding van hoofdingenieur Clarence V. Knudsen. De bouw door de American Bridge-afdeling van het bedrijf U.S. Steel begon in juni 1974 en op 22 oktober 1977 werd de brug voltooid. De brug kostte uiteindelijk 37 miljoen dollar, waarmee het oorspronkelijke budget met 4 miljoen werd overschreden. De New River Gorge Bridge is gebouwd van cortenstaal, hetgeen bij de bouw verschillende uitdagingen opleverde. Onder andere moest men ervan verzekerd zijn dat de laspunten met dezelfde snelheid zouden verweren als de rest van het staal.