New York City Police Department

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
New York City Police Department
New York City Police Department
Chevrolet Impala van de NYPD
Geschiedenis
Opgericht 1845
Structuur
Plaats New York
Motto Fidelis ad Mortem (Trouw tot in de dood)
Aantal werknemers 55.204 (2018)
45 paarden
34 honden
Media
Website www.nyc.gov/nypd

Het New York City Police Department (NYPD, officieel City of New York Police Department) is de politie van de Amerikaanse stad New York. Het is de grootste gemeentelijke politie in de Verenigde Staten, met zo'n 38.400 geüniformeerde politiefunctionarissen in dienst, onderverdeeld in veertien rangen. De NYPD is opgericht in 1845. De NYPD heeft 77 politiedistricten en meerdere mobiele commandoposten.

De NYPD heeft ook andere afdelingen zoals een Emergency Service Unit (SWAT), een hondenbrigade, een drugseenheid, havenpolitie, luchtpolitie, een anti-terrorisme team, een EOD, een eenheid die georganiseerde misdaad bestrijd en het bezit meerdere panden die als daklozenopvang worden gebruikt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de stichting van de Nederlandse kolonie Nieuw-Amsterdam was er een burgerwacht opgericht om de orde te handhaven en misdaad te bestrijden. Halverwege de negentiende eeuw bestond deze burgerwacht uit 1 nachtwacht, 100 stadsmaarschalken, 31 agenten en 51 agenten van de gemeentepolitie. Op 7 mei 1844 werd de Municipal Police Act ingevoerd. Dit stond de oprichting van een politiemacht toe, die de toenemende misdaad onder controle moest krijgen. Op 27 Mei 1845 kreeg de stad eindelijk een professionele politiemacht. De stad werd in 3 districten verdeeld met elk eigen rechtbanken, Griffiers en stationsgebouwen. In 1853 werden agenten verplicht om een uniform te dragen.[1] In 1898 werd Brooklyn onderdeel van New York City, waarbij achttien politieafdelingen van de NYPD werden. De stad had toen 3 miljoen inwoners op 828 km².

Rond 1900 onderging de NYPD onder leiding van Theodore Roosevelt een stevige modernisering. Door vooruitgangen in de wetenschap en technologie konden er nieuwe eenheden opgericht worden, waaronder de explosievenopruimingsdienst (bombsquad) in 1905, gemotoriseerde eenheden in 1911 en 1919 en radio-eenheden in 1935. Ook was de NYPD een van de eerste politieafdelingen die vingerafdrukken en mug-shots gebruikten bij onderzoeken en arrestaties.

In 1896 eiste Roosevelt dat elke agent bewapend zou worden, inclusief schiettraining. De standaard wapens van de NYPD waren van 1896 tot 1926 de Colt New Police Revolver, vanaf 1935 tot 1996 was dit de Smith & Wesson Model 10.

De economische crisis van de jaren' 70 leidde tot een lastige periode in New York. De criminaliteit en corruptie steeg enorm en er hing een sfeer van wetteloosheid in de stad.[2] Vanaf 1980 kreeg de stad te maken met de opkomst van crack en cocaïne. Dit zorgde voor een explosieve stijging in het aantal moorden. In 1990 vestigde New York het record, met 2,262 moorden, op 7,3 miljoen inwoners. In geen enkele Amerikaanse stad is het aantal moorden zo hoog geweest.

In 1995 werden de New York Transit Police en de New York City Housing Authority Police Department samengevoegd met de NYPD. In 1998 is de New York City Police Department School Safety Division opgericht, om de veiligheid te verbeteren op New Yorkse Scholen.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

One Police Plaza. Het hoofdbureau van de NYPD

De commissaris van de politie wordt door de burgemeester van New York city benoemd en leidt samen met de 'Chief of Department' de NYPD. De commissaris benoemt een aantal plaatsvervangende- en adjunct commissarissen. De NYPD is is onderverdeeld in twintig bureaus, zes bureaus daarvan zijn voor wetshandhaving. Elk wetshandhavingsbureau is weer onderverdeeld in patrouillegebieden, districten en recherche. Aan elk bureau staat een bureauchef aan het hoofd, die de titel 'Chief of...' heeft (voorbeeld: Chief of Patrol). Enkele eenheden vallen niet onder een bureau en staan onder direct bevel van de 'Chief of Department'.

Materieel[bewerken | brontekst bewerken]

De NYPD heeft beschikking over 9.624 politieauto's, 11 boten, 8 helikopters en vele anderen voertuigen.[3]

Patrouillevoertuigen[bewerken | brontekst bewerken]

Alle politievoertuigen van de NYPD zijn wit en hebben twee blauwen strepen die horizontaal over de zijkant van de auto lopen. Aan beide kanten van de auto staat het wapen van de NYPD gedrukt. Daarnaast zijn er op de deuren de letters 'NYPD'' in het lettertype Rockwell aangebracht. Het motto van de NYPD: "Courtesy, Professionalism, Respect" staat in het rood op de achterdeuren aan beide zijden van het voertuig.

Een Ford Crown Victoria en Chevrolet Impala van de Fleet Service Division en het 46th Precinct

Verder zijn er op de achterkant en de voorkant van het voertuig de teksten 'NYPD en NYPD Police' aangebracht en staat er op de zijkant van het voertuig, boven de benzine klep, het wagennummer en bij welk district het voertuig hoort. Op de achterklep staat alleen het wagennummer gedrukt.

Als patrouillevoertuigen werd voornamelijk de Ford Crown Victoria gebruikt, maar zijn inmiddels vervangen door de Chevrolet Impala en de Ford Police Interceptor Sedan. Tegenwoordig gebruikt de NYPD ook SUV's waaronder de Chevrolet Tahoe/GMC Yukon en de Ford Police Interceptor Utility.

Parkeercontrole[bewerken | brontekst bewerken]

De parkeercontroles worden in New York City uitgevoerd door de NYPD. Die gebruiken voor deze doeleinden speciale wagentjes die makkelijk door het verkeer kunnen manoeuvreren en goed kunnen parkeren. Voor deze doeleinden wordt de Cushman Truckster, De Smart ForTwo en de Westward Go-4 Interceptor gebruikt. Ook bezit de 'Parking Enforcement' Ford F-550XL Super Duty Tot Truck takelwagens die bedoeld zijn om voertuigen af te takelen die in beslag zijn genomen.

Tactische eenheden[bewerken | brontekst bewerken]

een Mack truck van de NYPD ESU

De NYPD ESU gebruikt naast standaard politiebusjes ook speciale, bepantserde voertuigen. Voor speciale doeleinden gebruikt de NYPD gemodificeerde Ferrara's, gemodificeerde Ford F-550's, bepantserde Lenco BearCats en Lenco Peacekeepers. En voor reddingsmissies gebruikt de NYPD speciaal aangepaste Mack M-series vrachtwagens.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie New York City Police Department van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.