New age (astrologie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

New age (letterlijk Nieuw tijdperk) is een term die werd geïntroduceerd door Helena Petrovna Blavatsky, oprichter van de Theosophical Society. Zij kondigde eind 19e eeuw de komst aan van een 'New age'. In de jaren 1970 kreeg de benaming 'new age' meer bekendheid toen esoterische groepen het denkbeeld begonnen te verspreiden van nieuwe golven van spirituele energie, gesignaleerd door bepaalde astrologische veranderingen. In de astrologie heeft het betrekking op het Watermantijdperk dat als een periode van verlichting zou volgen na het ca. tweeduizendjarige Vissentijdperk met zijn formele religies.

De westerse astrologie is gebaseerd op de stand van de sterren omstreeks het begin van de jaartelling. Op dat moment bevond het lentepunt zich tussen de sterrenbeelden Vissen en Ram, met andere woorden, de zon bevond zich vanaf het begin van de lente, omstreeks 21 maart, in het sterrenbeeld Ram.

Door de precessie van de aardas verplaatst het lentepunt zich achterwaarts. Daardoor kwam het lentepunt in het sterrenbeeld Vissen te staan. Dat is het tijdperk van de Vissen of Pisces. Een volledige rondgang duurt ongeveer 26 000 jaar. Neemt men aan dat alle twaalf sterrenbeelden van de dierenriem even groot zijn, dan staat het lentepunt dus ruim 2000 jaar in een sterrenbeeld.

Ongeveer op het huidige moment, 2000 jaar na het begin van de jaartelling, is het tijdperk van Pisces beëindigd en vangt het tijdperk van Waterman of Aquarius aan. Dit is het nieuwe tijdperk - new age. Volgens sommigen breekt er daarmee een nieuwe wereldvrede aan.

Het nieuwe tijdperk wordt bezongen in het lied Aquarius ("this is the dawning of the age of Aquarius") uit de musical Hair.