Newsha Tavakolian

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Newsha Tavakolian (Fars News Agency, 2012)

Newsha Tavakolian (Teheran, 1981) is een Iraanse fotografe. Zij werkt onder meer voor National Geographic, The New York Times, Le Monde, Der Spiegel, NRC Handelsblad en Time Magazine. Naast fotografie heeft zij enkele boeken geschreven.

Biografie[bewerken]

Haar autodidactische carrière begon op 16-jarige leeftijd. Sinds de Iraanse studentenrellen in 1999 ging zij voor hervormingsgezinde kranten werken en breidde haar werkterrein uit naar het gehele Midden-Oosten. Als persfotograaf kwam zij vaak in gevaarlijke oorlogs- en crisisgebieden. Zo heeft ze een reportage gemaakt over vrouwelijke Koerdische strijders.

Na de verkiezingen in 2009 werd het werk voor haar erg moeilijk gemaakt en zocht zij andere manieren om de dagelijkse werkelijkheid weer te geven. Als kunstzinnig fotografe richt zij zich sindsdien op de samenleving en in het bijzonder de positie van vrouwen. Kenmerkend is haar kritiek op de nationaal opgelegde religieuze moraal en haar aandacht voor de onzekerheden van de jeugd uit de middenklasse.

Regelmatig houdt zij bijeenkomsten in Teheran. Daarbij inspireert zij vooral vrouwelijke fotografen. Ze is medeoprichtster van het internationale collectief voor vrouwelijke fotojounalisten “EVE”, geïnspireerd op het "Rawiyah-collectief".

Newsha Tavakolian is getrouwd met Nederlands correspondent Thomas Erdbrink.

Het werk van Newsha Tavakolian is al veelvuldig tentoongesteld zoals in het Victoria & Albert Museum, Los Angeles County Museum of Art en het British Museum.

Prijzen[bewerken]

Op 2 december 2015 werd zij onderscheiden met de Prins Claus Prijs[1] voor verdiensten op het gebied van cultuur en ontwikkeling. Daarvoor had zij al meerdere internationale prijzen mogen ontvangen.

Bronnen[bewerken]