Newt Scamander

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Newton Artemis Fido "Newt" Scamander
Personage uit Harry Potter
Newt Scamander
Schrijver van o.a. Fabeldieren en Waar Ze Te Vinden, Orde van Merlijn, Tweede Klasse, Chocokikkerplaatje #19, en medewerker op het Ministerie van Toverkunst[1]
Geslacht Man
Geboren 1897[1]
Haar Ros
Oogkleur Bruin
Getrouwd met Porpentina Scamander
Kind(eren) Kleinzoon Rolf Scamander
Afdeling Huffelpuf
Afstamming Halfbloed of Volbloed[1]
Trouw aan Albus Dumbledore
Ministerie van Toverkunst
Filmvertolker Eddie Redmayne
Personage vanaf Het eerste boek
Portaal  Portaalicoon   Harry Potter

Newton "Newt" Artemis Fido Scamander (in de Nederlandse vertaling ‘Spiritus Zalamander’ genoemd) is een personage uit de Harry Potter-boekenreeks van de Britse schrijfster J.K. Rowling. Hij is een bekende magie-zoöloog en de auteur van Fabeldieren en Waar Ze Te Vinden.

Op 12 september 2013 maakte Joanne Rowling bekend dat ze een spin-offfilmserie zou maken, gebaseerd op de wereld van Harry Potter, met als hoofdpersonage Scamander. De eerste film (Fantastic Beasts and Where to Find Them) ging in november 2016 in première, de vervolgen erop (Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald[2] en Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore) waren in het einde van 2018 en begin 2022 in de bioscoop te zien.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn naam zit vol met woordspelingen. Newts zijn kleine salamanders. Artemis was de Griekse godin van de jacht, Fido is een veelgebruikte huisdierennaam en Scamander klinkt als salamander.

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Newt werd geboren in 1897. Hij had al vroeg belangstelling voor fabeldieren, dit kwam door zijn moeder, die een enthousiaste fokster van showhippogriefen was. Toen hij zeven jaar was, was hij uren op zijn slaapkamer bezig om Horklumps in stukken te snijden.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat hij van Zweinstein was weggestuurd, ging Newt in 1916 werken bij het Ministerie van Toverkunst, op het Departement van Toezicht op Magische Wezens, waar hij twee jaar doorbracht op de Afdeling Herhuisvesting van Huis-Elfen. Deze jaren omschrijft hij zelf als 'van een gaapverwekkende saaiheid'. In 1918 werd hij overgeplaatst naar de Afdeling Dieren. Hij werd door de uitgeverij Augustus Worme Obscurus Boeken gevraagd om een handboek over fabeldieren te schrijven. De eerste aanzet tot Fabeldieren en Waar Ze Te Vinden was gegeven. Zijn uitgebreide kennis van bizarre magische schepsels leidde al gauw tot promotie.

Fabeldieren en Waar ze te Vinden[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens zijn werk voor het Drakenbureau, afdeling Research en Restrictie, maakte Scamander vele buitenlandse reizen, waarbij hij informatie verzamelde voor zijn in 1927 (momenteel in zijn tweeënvijfstigste druk) uitgebrachte bestseller Fabeldieren en Waar Ze Te Vinden. In wel honderd landen heeft hij de gewoontes van Fabeldieren bestudeerd.

Weerwolfregister[bewerken | brontekst bewerken]

Hij was vrijwel in zijn eentje verantwoordelijk voor de oprichting van het Weerwolfregister in 1947, in dit register worden alle bestaande weerwolven bijgehouden.

Experimenteel Fokverbod[bewerken | brontekst bewerken]

Newt was een van de makers van het Experimentele Fokverbod, dat in 1965 van kracht werd. Dit verbod maakt het creëren van nieuwe soorten Fabeldieren illegaal. Hij beschouwt dit als het hoogtepunt van zijn carrière.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

In 1979 werd Newt Scamander onderscheiden met de Orde van Merlijn, Tweede Klasse, wegens zijn grote verdiensten op het gebied van de studie van Fabeldieren. Hij heeft ook een eigen Chocokikkerplaatje.

Pensioen[bewerken | brontekst bewerken]

Scamander is inmiddels met pensioen en woont in Dorset met zijn vrouw Porpentina Goldstein en hun drie tamme Kwistels.[3]

Zijn kleinzoon Rolf is getrouwd met een vriendin van Harry Potter, Loena Leeflang. Samen hebben ze twee kinderen; Lorcan en Lysander.[4]

Stamboom[bewerken | brontekst bewerken]

Newt Scamander
 
Porpentina Scamander
 
 
 
 
 
 
 
 
 
onbekend
 
Xenofilus Leeflang
 
Pandora Leeflang
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rolf Scamander
 
 
 
Loena Leeflang
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lorcan Scamander
 
Lysander Scamander