Next-Generation Secure Computing Base

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
16-07-2015

Genomineerd: Verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia. Na een evaluatieperiode van twee weken wordt beslist of dit artikel behouden kan worden of wordt verwijderd. Je kunt hier de beoordelingslijst bekijken. De hiervoor opgegeven reden is: (Waarschijnlijk) achterhaalde informatie

Verwijder dit sjabloon alleen wanneer dit artikel zodanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past. Geef dit aan op de beoordelingslijst door het toevoegen van de reden. (/)

Het NGSCB-systeem (Next-Generation Secure Computing Base), beter bekend als Palladium, is een door Microsoft ontwikkelde software-architectuur die het controversiële idee van "trusted computing" implementeert in de toekomstige versies van Microsoft Windows.

Microsoft stelt dat het doel van het NGSCB-systeem is om de veiligheid en privacy van gebruikers te verhogen, maar diverse critici menen dat deze technologie niet alleen dat doel niet zal bereiken, maar dat ze commerciële bedrijven ook buitenproportionele mogelijkheden biedt om concurrentie tegen te gaan in de IT-sector.

Het NGSCB-systeem is gebaseerd op hardwaretechnologie ontwikkeld door de Trusted Computing Group, de opvolger van de Trusted Computing Platform Alliance (TCPA). De groep zoekt oplossingen voor beveiligingsproblemen, zoals geëncrypteerde co-processors en methoden om cryptografische sleutels op te slaan op een manier die het zelfs voor de eigenaar haast onmogelijk maakt om ze te ontsleutelen. Dit laatste stuit op een van de principiële bezwaren van critici [1], aangezien het controle vanop afstand over software en hardware mogelijk maakt. De verwachting is dat de meeste computers in een tijdsbestek van enkele jaren verkocht zullen worden met componenten van TCG.

Zie ook[bewerken]