Next-Generation Secure Computing Base

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het NGSCB-systeem (Next-Generation Secure Computing Base), beter bekend als Palladium, is een door Microsoft ontwikkelde software-architectuur die het controversiële idee van "trusted computing" implementeert in de toekomstige versies van Microsoft Windows.

Microsoft stelt dat het doel van het NGSCB-systeem is om de veiligheid en privacy van gebruikers te verhogen, maar diverse critici menen dat deze technologie niet alleen dat doel niet zal bereiken, maar dat ze commerciële bedrijven ook buitenproportionele mogelijkheden biedt om concurrentie tegen te gaan in de IT-sector.

Het NGSCB-systeem is gebaseerd op hardwaretechnologie ontwikkeld door de Trusted Computing Group, de opvolger van de Trusted Computing Platform Alliance (TCPA). De groep zoekt oplossingen voor beveiligingsproblemen, zoals geëncrypteerde co-processors en methoden om cryptografische sleutels op te slaan op een manier die het zelfs voor de eigenaar haast onmogelijk maakt om ze te ontsleutelen. Dit laatste stuit op een van de principiële bezwaren van critici [1], aangezien het controle vanop afstand over software en hardware mogelijk maakt. De verwachting is dat de meeste computers in een tijdsbestek van enkele jaren verkocht zullen worden met componenten van TCG.

Zie ook[bewerken]