Next Generation ATP Finals

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Next Generation ATP Finals
Next Generation ATP Finals
Officiële naam Next Generation ATP Finals
Stad, land JeddahSaoedi-Arabië
Locatie King Abdullah Sports City
Auspiciën ATP
Categorie Next Generation ATP Finals
Deelnemers Acht (enkelspelers)
Ondergrond Hardcourt, indoor
Periode November
Jaargangen vanaf 2017
Recordwinnaar zes spelers (1)
Titelhouder Vlag van Servië Hamad Medjedovic
Website nextgenatpfinals.com
Portaal  Portaalicoon   Tennis

De Next Generation ATP Finals is een tennistoernooi voor mannen aan het eind van het seizoen. De eerste 5 jaar vindt het toernooi plaats in Milaan. Alleen de zeven beste tennissers onder 21 jaar uit het enkelspel (plus een Italiaanse wildcard, aangezien het toernooi in Milaan wordt georganiseerd) van het betreffende seizoen mogen deelnemen. In dit toernooi worden geen punten voor de ATP Rankings toegekend en eindwinst wordt niet officieel beschouwd als een toernooiwinst in het ATP-circuit.

In dit toernooi wordt geëxperimenteerd met een aantal nieuwe regels. Zo wordt er gespeeld naar 3 in plaats van 2 gewonnen sets, naar 4 in plaats van 6 games per set, een tiebreak bij een 3-3-stand in de set, een no-ad-scoresysteem (waarbij niet langer gebruik wordt gemaakt van deuce, degene die bij dergelijke stand het volgende punt wint, wint de game) en geen lets. Ook regels inzake tijd zijn aangepast: de wedstrijd zal 5 minuten na het betreden van de court door de tweede speler beginnen, de opslag mag niet langer dan 25 seconden bedragen, er is maximaal één medische time-out per speler per wedstrijd toegestaan, de tijd die de coaches hebben om met hun spelers te overleggen is beperkt en het publiek is niet langer verplicht om op zijn plaats te blijven zitten tijdens de wedstrijd (ze mogen enkel niet in de buurt van de baseline komen). Tot slot wordt ook het scheidsrechterssysteem gewijzigd: er zijn geen lijnrechters meer aanwezig (waardoor de umpire als enige op de court zal aanwezig zijn) en alle ballen op of in de buurt van de lijn worden door de Hawk-Eye beoordeeld. Hierdoor is de beslissing onherroepelijk. Voetfouten kunnen echter nog wel betwist worden; deze kan worden herbekeken met behulp van een camera die op de voeten van de speler is gericht.

Jaar Locatie Kampioen Verliezer Score
Next Generation ATP Finals
2023 Vlag van Saoedi-Arabië Jeddah Vlag van Servië Hamad Medjedovic Vlag van Frankrijk Arthur Fils 3–4(6), 4–1, 4–2, 3–4(9), 4–1
2022 Vlag van Italië Milaan Vlag van Verenigde Staten Brandon Nakashima Vlag van Tsjechië Jiří Lehečka 4-3(5), 4-3(6), 4-2
2021 Vlag van Italië Milaan Vlag van Spanje Carlos Alcaraz Vlag van Verenigde Staten Sebastian Korda 4-3(5), 4-2, 4-2
2020 Geen toernooi wegens de coronapandemie
2019 Vlag van Italië Milaan Vlag van Italië Jannik Sinner Vlag van Australië Alex de Minaur 4-2, 4-1, 4-2
2018 Vlag van Italië Milaan Vlag van Griekenland Stéfanos Tsitsipás Vlag van Australië Alex de Minaur 2-4, 4-1, 4-3(3), 4-3(3)
2017 Vlag van Italië Milaan Vlag van Zuid-Korea Chung Hyeon Vlag van Rusland Andrej Roebljov 3-4(5), 4-3(2), 4-2, 4-2