Nezara viridula

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nezara viridula
Nezara viridula kleurvariant torquata
Nezara viridula kleurvariant torquata
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam:Hexapoda (Zespotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Pentatomidae (Schildwantsen)
Geslacht:Nezara
Soort
Nezara viridula
(Linnaeus, 1758)
Ontwikkelingsfasen van Nezara viridula
Ontwikkelingsfasen van Nezara viridula
Afbeeldingen Nezara viridula op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Nezara viridula op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Nezara viridula (syn. Cimex smaragdulus, Cimex viridulus, Nezara approximata of Nezara aurantiaca) (ook wel zuidelijke groene schildwants) is een plantenetend insect uit de familie van de schildwantsen (Pentatomidae). De soort werd het eerst wetenschappelijk beschreven door Carolus Linnaeus in 1758.

Kenmerken[bewerken]

Dit insect heeft een schildvormig, rimpelig groen lichaam met een kleine kop met antennen. Het scutellum is groot met 3 lichte randvlekken. Een aantal verschillende verschijningsvormen kunnen worden onderscheiden, ze hebben echter allemaal deze drie vlekken. De volwassen mannetjes bereiken een lichaamslengte van ongeveer 12 mm; de vrouwtjes worden iets groter. Het lichaam is helder groen en schild-vormig en de ogen zijn meestal rood, maar ze kunnen ook zwart zijn. De soort is te verwarren met andere groene stinkwantsen zoals Acrosternum hilare en de gewone groene stinkwants Palomena prasina. In de winter kleurt de wants bruin. De wantsen zien er na elke vervelling weer anders uit, er zijn 5 gedaantewisselingen (instar).

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Hoewel waarschijnlijk oorspronkelijk afkomstig uit Ethiopië, kan het dier nu over de hele wereld aangetroffen worden. Vanwege de voorkeur voor bepaalde soorten peulvruchten zoals bonen en sojabonen, is het een economisch belangrijke plaag voor dergelijke gewassen. Deze soort komt algemeen voor in tropische, subtropische en warm-gematigde gebieden, waar het dier een plaag vormt op meer dan 100 groentesoorten. In Nederland en België is de wants zeldzaam. De soort kan niet overleven in gebieden waar de gemiddelde wintertemperatuur lager is dan 5 °C.

Afbeeldingen nimfen[bewerken]

Afbeeldingen kleurvariaties[bewerken]