Naar inhoud springen

Ngozi Okonjo-Iweala

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ngozi Okonjo-Iweala
Okonjo-Iweala in 2008
Algemene informatie
Geboren 13 juni 1954
Ogwashi Ukwu (Delta)
Nationaliteit Nigeriaanse
Amerikaanse
Land Vlag van Nigeria Nigeria
Beroep ontwikkelingseconoom
Bekend van Wereldbank
Website ngoziokonjoiweala.com

Dr. Ngozi Okonjo-Iweala (Delta, 13 juni 1954) is een Nigeriaans-Amerikaanse econoom en internationale ontwikkelingsdeskundige.

Okonjo-Iweala doorliep een 25 jaar lange carrière bij de Wereldbank, als ontwikkelingseconoom, en later (2007-2011) als Managing Director Operations. Ze was ook minister van Financiën van Nigeria (2003-2006, 2011-2015) onder respectievelijk president Olusegun Obasanjo en president Goodluck Jonathan. In die functie onderhandelde zij succesvol over de kwijtschelding van schulden, en bestreed zij de corruptie.

Zij zetelde ook in de bestuursraden van internationale instellingen als Gavi, the Vaccine Alliance, de Aziatische Infrastructuurinvesteringsbank, de African Development Bank, het Internationaal Monetair Fonds, bedrijven als Standard Chartered, Twitter en Danone, en verschillende NGO’s.

Dr. Okonjo-Iweala werd in 2019 verkozen tot lid van de American Academy of Arts and Sciences. Zij ontving tal van internationale prijzen, is auteur van een zestal boeken, voornamelijk over financiële economie, en hield enkele TED-conferenties, onder meer over corruptie.[1]

Wereldhandelsorganisatie

[bewerken | brontekst bewerken]

Op 5 februari 2021 lieten de VS hun verzet varen tegen haar kandidatuur voor de functie van directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie, waarvoor zij door een meerderheid van landen was voorgedragen. Haar tegenkandidaat, de Zuid-Koreaanse Yoo Myung-hee, trok haar kandidatuur in.[2] Op 15 februari 2021 werd dan de aanstelling van dr. Ngozi aangekondigd. Zij trad op 1 maart 2021 in functie, voor een ambtstermijn die afloopt op 31 augustus 2025.[3]

Zie de categorie Ngozi Okonjo-Iweala van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.