Niña Weijers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Niña Weijers
Niña Weijers, 2015
Niña Weijers, 2015
Algemene informatie
Geboren 1987
Geboorteplaats Nijmegen
Land Vlag van Nederland Nederland
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Niña Weijers (Nijmegen, 1987) is een Nederlandse schrijfster.

Biografie[bewerken]

Weijers studeerde literatuurwetenschap in Amsterdam en Dublin. Ze debuteerde met kortverhalen en essays en won in 2010 de Juryprijs van de schrijfwedstrijd Write Now!.[1] Weijers heeft een online column, schrijft recensies voor De Groene Amsterdammer[2] en is redacteur bij De Gids. Van 2009 tot 2014 werkte ze voor het Amsterdams academisch-cultureel centrum SPUI25. Daar presenteerde ze samen met filosofe Simone van Saarloos van oktober 2013 tot voorjaar 2014 enkele malen een maandelijkse talkshow, Weijers & Van Saarloos, de seksistische talkshow, met vrouwelijke gasten uit de kunst, cultuur, wetenschap en journalistiek, eerst op de zaal aan het Spui, nadien in de Club Odeon.

In mei 2014 publiceerde uitgeverij Atlas Contact haar debuutroman De consequenties. Het werk werd genomineerd voor de Bronzen Uil, een debuutprijs, en Weijers won er in 2014 de Anton Wachterprijs mee, en haalde met De consequenties de shortlist van de Libris Literatuur Prijs en de Gouden Boekenuil. In deze laatste prijstoekenning werd Weijers wel de laureaat van de Prijs van de Lezersjury. De vertaalrechten zijn verkocht aan Frankrijk (uitgeverij Actes Sud) en Duitsland (uitgeverij Suhrkamp Verlag).

Weijers was eind 2014 de eerste schrijver die als writer-in-residence twee maanden werkte in de Van Eyck in Maastricht, een initiatief dat mede gesteund wordt door het Nederlands Letterenfonds. Ze werd daarin opgevolgd door Maartje Wortel.

Externe link[bewerken]