Ni Zan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ni Zan (倪瓚)
Portret van Ni Zan door Qiu Ying, met een kalligrafie van Wen Zhengming (1542, collectie Shanghai-museum)
Portret van Ni Zan door Qiu Ying, met een kalligrafie van Wen Zhengming
(1542, collectie Shanghai-museum)
Persoonsgegevens
Bijnaam Yuan Zhen (元鎮)
Pseudoniem Yun Lin Zi (雲林子)
Huan Xia Sheng (幻霞生)
Jing Man Min (荊蠻民)
Geboren Wuxi, 1301
Overleden 1374
Geboorteland China
Beroep(en) kunstschilder en kalligraaf
Oriënterende gegevens
Periode Yuan-dynastie
Stijl(en) landschappen en bamboeschilderingen
Bekende werken Zes edellieden, Rongxi-studio
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Ni Zan (Chinees: 倪瓚; 1301–1374) was een Chinees kunstschilder en kalligraaf in de Yuan-periode en vroege Ming-periode. Zijn omgangsnaam was Yuan Zhen (元鎮) en zijn artistieke namen Yun Lin Zi (雲林子), Huan Xia Sheng (幻霞生) en Jing Man Min (荊蠻民).[1] Samen met Huang Gongwang, Wu Zhen en Wang Meng wordt hij gerekend tot een van de Vier Meesters van de Yuan-dynastie. Bekende werken zijn onder andere Zes edellieden en Rongxi-studio.

Leven[bewerken]

Ni Zan werd in 1301 te Wuxi geboren. Als zoon van rijke ouders kreeg hij een dure Confucianistische opleiding, iets wat in die tijd vooral voor hoge regeringsambtenaren was weggelegd. Al vroeg in zijn leven maakte Ni deel uit van een groep rijke kunstenaars die met vernieuwende landschapswerken een ommekeer in de traditionele kunstopvattingen teweeg wilden brengen.

In het midden van de 14e eeuw veroorzaakten een serie droogtes en overstromingen een grote hongersnood in de woonplaats van Ni Zan. De regering legde hoge belastingen op aan vermogende landeigenaars. In reactie hierop verdeelde Ni Zan zijn bezittingen onder zijn vrienden en betrok hij een woonboot. Aan de vooravond van de Opstand van de Rode Hoofdbanden verliet hij zijn woonplaats en begon een reis door het relatief rustige zuidoosten van China. In deze periode ontwikkelde hij zijn eigen schilderstijl.

Rongxi-studio

Ni Zan reisde door Zuid-China tijdens de ineenstorting van de Yuan-dynastie. Hij bracht zijn tijd door met schilderen en verwierf al snel veel bekendheid onder kunstliefhebbers. Op deze manier kon hij zijn reizende manier van leven bekostigen. Na de machtsovername van de Ming-dynastie keerde hij in 1371 terug in zijn woonplaats. In 1372 schilderde hij zijn beroemdste werk Rongxi-studio.

Stijl[bewerken]

Ni Zan schilderde bamboeschilderingen en spaarzame shan shui-landschappen in gewassen inkt. De landschappen van Ni Zan stellen vaak twee ver van elkaar gelegen rivieroevers af, waarbij bomen op de voorgrond scherp afsteken tegen de grote watermassa. Ni schilderde nooit mensen op zijn ingetogen, bijna abstracte taferelen en negeerde ook tal van andere traditionele concepten van de Chinese schilderkunst. Volgens eigen zeggen gebruikte Ni Zan zijn kunst vooral als een manier om zichzelf te uiten:

Aanhalingsteken openen

Ik gebruik bamboeschilderingen om de opwinding in mijn borst weer te geven, dat is alles. Waarom zou ik me zorgen maken of ze lijken of niet?[a]

Aanhalingsteken sluiten
— Ni Zan, 1364
Portret van Yang Zhuxi (1363), het portret op deze handrol is geschilderd door Wang Yi (ca. 1333-?), het landschap door Ni Zan.[b]
Portret van Yang Zhuxi (1363), het portret op deze handrol is geschilderd door Wang Yi (ca. 1333-?), het landschap door Ni Zan.[b]