Nick Fury

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nicholas Joseph Fury
Nick Fury in New York Comic Con 2013.jpg
Achtergrond
Uitgever(s) Marvel Comics
Eerste verschijning Sgt Fury and his Howling Commandos #1 (mei 1963)
Bedenker(s) Stan Lee
Jack Kirby
Persoonlijke informatie
Bekende aliassen Nick Fury, Doyle, The Mystery in the Mask, Patch, Scorpio
Familie Jack Fury (vader), Jacob “Jake” Fury (broer), Dawn Fury (zus).
Lid (geweest) van United States Army, CIA, S.H.I.E.L.D., Secret Warriors, Howling Commandos PMC, Howling Commandos (WOII)
Grootste vijand(en) HYDRA, Baron Wolfgang von Strucker
Superkrachten Vertraagde veroudering. Uitzonderlijk getrainde en ervaren soldaat. Expert in het gebruik van veel wapens en vechttechnieken.

Kolonel Nicholas Joseph 'Nick' Fury is een personage uit de strips van Marvel Comics. Hij werd bedacht door Stan Lee en Jack Kirby en verscheen voor het eerst in Sgt. Fury and his Howling Commandos #1 (mei 1963).

Fury was in zijn beginjaren leider van een elite-eenheid van het Amerikaanse leger, met wie hij in de Tweede Wereldoorlog vocht. Later werd hij een CIA-agent en vanaf Strange Tales #135 (augustus 1965) een spion die werkte voor de fictieve organisatie S.H.I.E.L.D..

Publicatiegeschiedenis[bewerken]

Sgt. Fury and his Howling Commandos[bewerken]

Fury verscheen in eerste instantie in de serie Sgt. Fury and his Howling Commandos, die zich afspeelde gedurende de Tweede Wereldoorlog. Hij werd geïntroduceerd als een sigarenrokende onderofficier die een radicale elite-eenheid van het Amerikaanse leger leidde. Deze serie liep 167 delen (Mei 1963 - december 1981), maar vanaf deel 120 (Juli 1974) bestond de serie alleen nog uit herdrukken van oudere strips. De Howling Commando’s vochten samen met onder anderen Captain America en Bucky in deel 13 (december 1964).

Strange Tales en soloserie[bewerken]

In Strange Tales Vol. 1, #135 (augustus 1965) werd Fury, die inmiddels de rang van Kolonel had bereikt, een Koude Oorlog-spion en lid van de eveneens in deze strip geïntroduceerde organisatie S.H.I.E.L.D. (Supreme Headquarters International Espionage Law-enforcement Division). Hij kreeg er een nieuwe vijand bij, de HYDRA-organisatie. Binnen de reeks, waarin Fury de uitgave deelde met Dr. Strange, ontstond de serie Nick Fury: Agent of S.H.I.E.L.D.. Strange Tales liep door tot aan deel #168, waarna Fury zijn eigen stripserie kreeg, die eveneens de naam Nick Fury, Agent of S.H.I.E.L.D. had. Deze serie liep vijftien delen en werd stopgezet in november 1969. Er volgden drie herdrukken van november 1970 tot en met maart 1971.

Fury had een gastoptredens in andere titels, zoals Fantastic Four en Avengers. In 1972 kwam het honderdste deel van de serie Sgt. Fury and His Howling Commandos uit.

In 1988 publiceerde Marvel de zesdelige serie Nick Fury vs. S.H.I.E.L.D., gevolgd door een tweede Nick Fury: Agent of S.H.I.E.L.D.-serie. Deze liep 47 delen (september 1989 - mei 1993). Van april tot juli 1995 verscheen de vierdelige miniserie Fury of S.H.I.E.L.D..

Biografie[bewerken]

Jonge jaren en de oorlog[bewerken]

Nicholas Joseph Fury was de oudste van de drie kinderen van Jack Fury. Zijn vader maakte tijdens de Eerste Wereldoorlog deel uit van het Britse Royal Flying Corps. Hij had tijdens de oorlog de Manfred von Richthofen neergeschoten. Na de oorlog keerde Jack terug naar New York, trouwde met een vrouw wier naam niet bekend is en kreeg hij drie kinderen. Nick heeft een broer Jacob 'Jake' Fury (later de superschurk Scorpio, die de Zodiac groep oprichtte) en een zus, Dawn.

Alle drie groeiden op in de buurt Hell's Kitchen, Manhattan, New York. Nick was een amateurbokser. Hij verliet Hells Kitchen uiteindelijk met zijn vriend Red Hargrove om zijn dromen voor avontuur na te streven. Hun stunts met vliegtuigen trokken de aandacht van luitenant Samuel 'Happy Sam' Sawyer, die de twee rekurteerde voor een speciale missie in Nederland. Nick en Red voegden zich later bij het Amerikaanse leger, waar Fury de basistraining onderging onder commando van Sergeant Bass. Red werd gestationeerd in Pearl Harbor, Oahu, Hawaï. Hij kwam om bij de Japanse aanval op 7 december 1941.

Sawyer, nu kapitein, gaf Fury het commando over de primaire aanvalseenheid, die de bijnaam 'Howling Commandos' droeg en altijd de speciale missies kreeg. Fury leidde dit team gedurende de rest van de Tweede Wereldoorlog.

C.I.A.[bewerken]

Tegen het eind van de Tweede Wereldoorlog raakte Fury zwaargewond door een landmijn in Frankrijk. Hij werd gevonden en genezen door Berthold Sternberg, die hem als testpersoon gebruikte voor zijn Infinity Formula. Na volledig te zijn genezen ging Fury werken voor de Office of Strategic Services (OSS), de voorloper van de Central Intelligence Agency (CIA). Na zes maanden dienst ontdekte hij de effecten van Sternbergs formule die zijn leven had gered: het vertraagde zijn veroudering. Echter, als hij niet geregeld een nieuwe dosis innam, zou het middel het tegenovergestelde effect krijgen en hem razendsnel laten verouderen. Hij zocht de dokter weer op, die de komende 30 jaar tegen betaling Nick van de formule bleef voorzien.

Veel later werd Nick door de CIA aangesteld als aanspreekpunt voor de vele supermensen die rond deze tijd begonnen te verschijnen. Gedurende deze tijd begon hij ook zijn bekende ooglapje te dragen. Dit kwam doordat als gevolg van een wond opgelopen in de oorlog hij langzaam blind werd aan dit oog.

S.H.I.E.L.D.[bewerken]

Na te zijn gerekruteerd door Tony Stark werd Fury de tweede commandant van S.H.I.E.L.D. Oorspronkelijk was deze organisatie opgericht om de terroristische organisatie HYDRA te stoppen. Deze organisatie was gecreëerd door Nick grootste vijand uit de Tweede Wereldoorlog, Baron Wolfgang von Strucker (na een hervertelling van de originele continuïteit). Onder Fury’s bevel groeide S.H.I.E.L.D. uit tot een van de machtigste organistaties ter wereld, die door veel overheden werd gebruikt als bescherming. Nick liet S.H.I.E.L.D. ook strategische bondgenootschappen vormen met de Avengers en andere superhelden(teams).

Gedurende de "Secret War" crossover uit 2005, lanceerde Nick Fury een aanval op Latveria omdat dat land een massieve aanval op Amerika plande. Een jaar later lanceerde Latveria de tegenaanval, waardoor Nicks vriendschap met Captain Amerika stukliep en Fury werd ontslagen bij S.H.I.E.L.D.. Met meerdere internationale arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen hem, was hij gedwongen onder te duiken.

Gedurende de Civil War #2 steunde Nick de helden die zich weigerden te registreren, en gaf enkele van de S.H.I.E.L.D. basissen die alleen hij kende aan Captain Amerika.

Ultimate Nick Fury[bewerken]

In het Ultimate Marvel universum is Generaal Nick Fury een significant figuur. Zijn karaktersitieken zijn gelijk aan die van zijn tegenhanger uit de standaard strips, maar hij heeft in deze continuïteit de rang van generaal en is een Afro-Amerikaan, wiens gezicht is gebaseerd op dat van acteur Samuel L. Jackson (in de films wordt Ultimate Nick Fury ook gespeeld door Samuel L. Jackson). Dit terwijl de klassieke Nick Fury blank is.

Nick Fury in andere media[bewerken]

Tv-series[bewerken]

Film[bewerken]

Videospellen[bewerken]

Externe links[bewerken]