Nick Park

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nick Park met zijn creaties Wallace & Gromit

Nicholas Wulstan (Nick) Park (Preston (Lancashire), 6 december 1958) is een Britse animator, die de Wallace & Gromit-kleifiguren verzon en er bij Aardman Animations een aantal films mee maakte.

Park volgde een opleiding aan Sheffield Hallam University. Al tijdens zijn opleiding verzon hij de Wallace & Gromit-figuren. Hij begon met een film over deze figuren, maar kon deze op eigen kracht niet afmaken.

In 1985 kwam hij in contact met Aardman Animations, die animatiefilms maakten. Aardman stelde Park in staat drie korte films te maken.

Toen Aardman een contract sloot met DreamWorks voor vijf speelfilms, maakte Park Chicken Run, gevolgd door de eerste Wallace & Gromit-speelfilm, The Curse of the Were-Rabbit.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 1986 maakte Park de animatie voor de videoclip van Sledgehammer, een hitsingle van Peter Gabriel.
  • In 1998 werden de Wallace & Gromit-figuren uit Parks bagage gestolen. Park maakte daarom "vermist"-affiches, waarop werd aangegeven dat er geen Wallace & Gromit-films meer zouden worden gemaakt als de figuren niet teruggebracht werden. Twee dagen later werden ze voor zijn voordeur teruggevonden.
  • Als Park op reis gaat heeft hij steevast zijn bekende "koffertje" bij zich met daarin de originele Wallace en Gromit.
Zie de categorie Nick Park van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.