Nico Blom (musicus)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nico Blom
Volledige naam Nicolaas Dirk Blom
Geboren 31 juli 1964
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 1989 - heden
Stijl klassiek
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Nico D. Blom (Gorinchem, 31 juli 1964) is een Nederlandse organist, componist en koordirigent.

Biografie[bewerken]

Nico Blom kreeg zijn eerste muzieklessen op vijfjarige leeftijd. Na elf jaar muziekonderricht aan de Streekmuziekschool Gorinchem startte hij op achttienjarige leeftijd zijn studie aan het Rotterdams Conservatorium waar hij in 1989 zijn einddiploma Orgel behaalde. Tot zijn docenten behoorden André Verwoerd en Bernard Winsemius. Ook studeerde hij enige tijd koor- en orkestdirectie en kerkmuzikale vakken bij o.a. Barend Schuurman en Arie van Beek. Om zich verder te bekwamen als koordirigent volgde hij diverse malen de vermaarde Kurt Thomas Cursus.

Hij was tweemaal winnaar in de hoogste categorie van het Gorcumse Orgelconcours. Verder werkte hij als vakleerkracht muziek aan het Gymnasium Camphusianum te Gorinchem en als orgeldocent aan de Zeister Muziekschool. Van 1994 tot 2009 was hij dirigent van het dameskoor en de gemengde zangvereniging Hosanna te Boskoop. Het Christelijk gemengd koor Soli Deo Gloria uit Herwijnen heeft van 1992-1999 onder zijn leiding gestaan. Nico Blom is hoofdorganist van de protestantse Johanneskerk in Gorinchem. Daarnaast was hij jarenlang als organist verbonden aan de Evangelisch Lutherse Kerk, eveneens in Gorinchem.

Als uitvoerend musicus concerteert hij regelmatig als begeleider of solist in binnen- en buitenland. Hij was als continuospeler op kistorgel of klavecimbel, maar ook als dirigent betrokken bij uitvoeringen van grote oratoriumwerken zoals de 'Messiah' van Handel, het 'Requiem' van Faure of het 'Weihnachtsoratorium' en de 'Johannes-Passion' van Bach en het 'Gloria' van Vivaldi. Ook werkte hij mee aan de Nederlandse première van het werk 'The Spirit of the World' van Benjamin Britten. Bij deze concerten werd regelmatig medewerking verleend door professionele begeleidingsorkesten zoals het Dordts Kamer Orkest, het Randstedelijk Begeleidings Orkest en het Kamerorkest Continuo.

Verder was Nico Blom sinds de oprichting in 1988 de vaste concertorganist van het Stadsknapenkoor Gorcum (opgeheven in 2004). Er zijn enkele opnames op cd's uitgebracht. Met dit koor ondernam hij in 2001 en 2003 concerttournees door Engeland. Tijdens deze reizen gaf hij orgelrecitals in Peterborough en Cambridge. In het najaar van 2002 was hij de solist van het Gorcums Kamer Orkest bij de vertolking van orgelconcerten van Haydn en Handel. In 2005-2006 was Nico als concertorganist verbonden aan Men's Vocal Ensemble "CounTeBas" in Gorinchem waarmee hij onder andere televisie-uitzendingen realiseerde. Sinds voorjaar 2007 is hij de concertorganist van Kamerkoor Voce Anglica dat gedirigeerd wordt door Jeroen Bal.

Van 2002 tot 2012 vormde Nico Blom samen met de uit Rusland afkomstige pianiste Olga Malkina het professioneel klavierduo Vierhandig dat zich toelegde op de unieke combinatie van piano en orgel. Naast zijn werkzaamheden als piano- en orgelpedagoog is Nico ook als componist actief. Van zijn hand zijn diverse vocale en instrumentale composities uitgegeven.

Discografie[bewerken]

  • 2002 Orgel-Piano CD "Concert in de Grote Kerk te Gorinchem" met pianiste Olga Malkina"[1].
  • 2004 Orgel-Piano CD "Un Sospiro" met pianiste Olga Malkina als duo "Vierhandig"[2].
  • 2007 Orgel CD "Synesthesia", waarop een bloemlezing van de orgelkunst van de afgelopen vier eeuwen. De opnamen werden gemaakt met het beroemde Hinsz-orgel in de Bovenkerk te Kampen[3]..
  • 2010 Orgel-Piano CD "New Transcriptions on Piano and Organ" met pianiste Olga Malkina als duo "Vierhandig" De opnamen zijn gemaakt in de Buurkerk te Utrecht[4].