Nico van der Vegt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nico van der Vegt
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 14 november 1970
Geboorteplaats Raalte, Nederland
Nationaliteit Nederlander
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Scheikunde, computersimulatie
Promotor Heiner Strathmann
Alma mater Universiteit Twente
Instituten ETH Zürich
Max Planck Instituut voor Polymeeronderzoek
Technische Universiteit Darmstadt

Nico van der Vegt (Raalte, 1970) is een Nederlands wetenschapper en hoogleraar aan de Technische Universiteit Darmstadt.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Van der Vegt studeerde chemische technologie en promoveerde in 1998 aan de Universiteit Twente op een onderzoek naar methoden ter berekening van thermodynamische en transporteigenschappen van kleine moleculen in polymeermembranen op basis van computer simulaties.[1] Van 1998 tot 2002 was hij als universitair docent verbonden aan de Universiteit Twente. Na postdoctoraal werk van 2002 tot 2003 in de groep van Wilfred F. van Gunsteren aan de ETH Zürich in Zwitserland, leidde hij een onderzoeksgroep aan het Max Planck Instituut voor Polymeeronderzoek in Mainz, Duitsland.[1] In 2009 werd hij benoemd tot hoogleraar voor computationele fysische chemie aan de Technische Universiteit Darmstadt.[2]

Onderzoek[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn onderzoeksinteresses zijn gericht op computersimulatie van zachte materie (vloeistoffen, polymeren, eiwitten). Zijn werk omvat onderzoek naar de thermodynamica van cosolvent-effecten en moleculaire interacties in water en omvat tevens de ontwikkeling van numerieke methoden voor moleculaire dynamica simulaties en het modelleren van zachte materie op meerdere tijd- en lengteschalen met moleculaire en mesoscopische simulatie technieken. (ResearcherID: B-3441-2010).