Nicolaas Aleksandrovitsj van Rusland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Grootvorst Nicolaas

Tsarevitsj Nicolaas Aleksandrovitsj van Rusland (Russisch: Николай Александрович Романов) (Tsarskoje Selo, 20 september 1843 - Nice (Frankrijk), 24 april 1865) was tsarevitsj en de erfgenaam van de troon van het Keizerrijk Rusland, vanaf 2 maart 1855 tot zijn dood in 1865. Zijn volledige titel luidde: Erfgenaam, Tsarevitsj en Grootvorst van Rusland. Hij werd in zijn familie Nixa genoemd.

Leven[bewerken]

Hij werd geboren in Tsarskoje Selo, als de oudste zoon van de toenmalige tsarevitsj Alexander Nikolajevitsj oudste zoon van tsaar Nicolaas I van Rusland en diens vrouw Prinses Maximiliane Wilhelmina Marie van Hessen-Darmstadt. Een van zijn peetmoeders was zijn oudtante, de Nederlandse koningin Anna Paulowna. In 1855 stierf zijn grootvader, tsaar Nicolaas I, en werd Nicolaas' vader tsaar van Rusland als Alexander II, toen werd Nicolaas de nieuwe tsarevitsj van Rusland.

Nicolaas verloofde zich in de zomer van 1864 met prinses Marie Sophie Frederikke Dagmar van Denemarken. Dagmar was de tweede dochter van koning Christiaan IX van Denemarken en koningin Louise van Hessen-Kassel, ze was een schoonzus van Albert Eduard, Prins van Wales, en erfgenaam van de Britse troon als oudste zoon van koningin Victoria en Prins-gemaal Albert. Op zijn sterfbed uitte Nicolaas de wens dat zijn verloofde zou trouwen met zijn jongere broer, en opvolger als tsarevitsj, Alexander.

Van Nicolaas werd gedacht dat hij een goede en stabiele gezondheid had, tot het zichtbaar werd dat het verminderde. Er werd gedacht dat hij bronchitis had, en werd naar Zuid-Frankrijk gestuurd. Terwijl hij in Frankrijk was, verslechterde zijn gezondheid en hij stierf op 24 april 1865 in Nice, in de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur. Er werd gedacht hij gestorven is aan tuberculose.

Grootvorst Alexander trad uiteindelijk in het huwelijk prinses Dagmar, en werd na de dood van hun vader, tsaar als Alexander III. Uit het huwelijk van Alexander en Dagmar werd de laatste tsaar Nicolaas II geboren.