Nicolaas I van Troppau

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nicolaas I van Troppau
1255 -1318
Heer en hertog van Troppau
Periode 1269-1318
Voorganger nieuw
Opvolger Nicolaas II
Vader Ottokar II van Bohemen

Nicolaas I van Troppau (1255 - 25 juli 1318) was de natuurlijke zoon van Ottokar II van Bohemen en zijn maîtresse, een hofdame van zijn vrouw Margaretha von Babenberg.[1] Op 6 oktober 1260 werd hij met toestemming van Paus Urbanus IV gewettigd, maar hij bleef uitgesloten van de Boheemse troon. In 1269 werd Nicolaas heer van Troppau en in 1278 hertog van Troppau, een afsplitsing van Moravië, waardoor dit een van de weinige hertogdommen in Silezië was dat niet door Piasten geregeerd werd.

In 1283 huwde hij met Adelheid van Habsburg (-1313), een nicht van Rooms koning Rudolf. Zij kregen de volgende kinderen:

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Wie die hofdame precies geweest is, is niet helemaal duidelijk. De meeste middeleeuwse bronnen noemen haar "Palczierzik", maar volgens de dertiende-eeuwse chroniqueur Přibík Pulkava van Radenín zou Agnes von Kuenring, een adellijke dame uit Oostenrijk, de moeder van Nicolaas zijn geweest. Hij schrijft dat tijdgenoten dachten dat Ottokar impotent was omdat hij en Margaretha geen kinderen konden krijgen. Om te bewijzen dat dat niet zo was, zou Ottokar aan zijn vrouw hebben voorgesteld om een kind te verwekken bij een van haar hofdames. Margaretha zou hem toen Agnes von Kuenring, haar favoriete hofdame, hebben aangeboden. Zie de notitie bij Palczierzik op de website Genealogics.org.