Nicolaas Pieneman (1809-1860)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zie Nicolaas Pieneman (1880-1938) voor de gelijknamige schilder
Nicolaas Pieneman
Portret door Louis Wegner van Pieneman voor het portret van Willem III, 1859, Bijzondere Collecties, Universiteitsbibliotheek Leiden
Persoonsgegevens
Geboren 1 januari 1809
Overleden 30 december 1860
Geboorteland Nederland
Beroep(en) Kunstschilder
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1824 – 1860
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Nicolaas Pieneman (Amersfoort, 1 januari 1809Amsterdam, 30 december 1860) was een Nederlandse schilder en lithograaf.[1]

Pieneman kreeg een opleiding van zijn vader Jan Willem Pieneman (1779-1853) en was ook leerling aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Amsterdam. Hij kreeg les van Jean Baptiste Madou.

Pieneman was een specialist in het schilderen van recente historische gebeurtenissen en van portretten. Hij was goed bevriend met koning Willem II en schilderde talrijke portretten van leden van de koninklijke familie. Hij gaf les aan diverse Nederlandse kunstenaars.

Pieneman was lid van de Vierde Klasse van het Koninklijk Instituut van Wetenschappen, Letteren en Schoone Kunsten en vanaf 1852 van Artis Natura Magistra. Hij was ook lid van de kunstenaarsvereniging De Maatschappij Arti et Amicitiae. Hij was ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, Commandeur van de Orde van Adolf van Nassau en tevens opgenomen in de Orde van de Poolster.

De Pienemanstraat in Amsterdam is naar hem vernoemd.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]


Werk in openbare collecties (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Nicolaas Pieneman van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.