Nicolaaskathedraal (Kiev)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Militaire kathedraal van de Heilige Nicolaas (Kiev)
Nicolaaskathedraal
Nicolaaskathedraal
Plaats Kiëv
Denominatie Russisch-orthodox
Gebouwd in 1690-1696
Architectuur
Architect(en) Osip Dmitrivitsj Startsev.
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Kathedraal van de heilige Nicolaas (Oekraïens: Військовий Микільський собор; Russisch: Николаевский военный собор) was een Russisch-orthodoxe kathedraal in Kiev. In de volksmond stond de kathedraal bekend als de "Grote Nicolaas". Het betrof een militaire kathedraal van het Russische rijk en was één van de meer dan 150 andere Russisch-orthodoxe bouwwerken in Kiev die ten prooi viel aan de atheïstische vernietiging.

Geschiedenis[bewerken]

De kathedraal werd gebouwd in de jaren 1690-1696 in de stijl van de Oekraïense barok. Architect was Osip Dmitrivitsj Startsev. Sinds 1831 werd het Keizerlijke Leger beschermheer van de kerk. Deze militaire associatie kwam tot uiting door de plaatsing van een aantal kanonnen bij de kerk. De iconostase van zeven geledingen hoog gold als één van de mooiste van heel Kiev. In de kathedraal werden de relieken bewaard van de heilige Johannes Chrysostomos.

Na de oktoberrevolutie[bewerken]

In 1934 bliezen de Sovjets de kathedraal op. Op de lege plek van de kathedraal werd in de jaren 60 een onderkomen voor een communistische jeugdorganisatie gebouwd. In 2009 riep Viktor Joesjtsjenko op tot herbouw van de kathedraal in de oorspronkelijke staat. Parochianen tevergeefs vechten voor het herstel van de tempel. Kerkdiensten worden buiten gehouden op de plek waar ooit stond een tempel klokje.

Externe links[bewerken]