Nicolaaskerk (Oldenzijl)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nicolaaskerk
De Nicolaaskerk van Oldenzijl
De Nicolaaskerk van Oldenzijl
Plaats Oldenzijl
Monumentnummer  21321
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Nicolaaskerk is een middeleeuws kerkgebouw in de plaats Oldenzijl in de Nederlandse provincie Groningen, oorspronkelijk gewijd aan Nicolaas van Myra.

Beschrijving[bewerken]

De kerk is deels romaans en deels romanogotisch en is gebouwd in de eerste helft van de 13e eeuw. De op een hoge wierde gelegen kerk wordt gezien als een excellent voorbeeld van middeleeuwse siermetselkunst. Vooral het metselwerk van de halfronde apsis is rijk versierd.[1] Dit deel van de kerk is in een romaanse stijl die invloeden uit het Rijnland vertoont.

De losstaande kerktoren is in 1829 afgebroken. De 13e-eeuwse luidklok, een van de oudste in de provincie Groningen, werd overgebracht naar Warfhuizen en hangt nu in de Bedevaartkerk aldaar.[2] In 1683 was al een eenvoudige dakruiter geplaatst. De nieuwe klok uit 1683 werd in 1943 door de Duitse bezetters gevorderd en bleek na de oorlog terechtgekomen te zijn in de Nederlandse Hervormde kerk van Olst. De klok werd daarop in oktober 1945 teruggehangen in de dakruiter.

De preekstoel in de kerk dateert uit 1768 en heeft een rococokarakter. De barokke herenbank is ouder en draagt de wapens van de geslachten Alberda en Clant. Het moderne orgeltje is in 2000 geplaatst door de orgelbouwers Piet Baar en Lammert Medendorp.

Tekst op de zuidgevel van de kerk

In de zuidgevel van de kerk is de tekst van de profeet Jesaja ingemetseld (zie afbeelding):

"Komt laet ons opgaen tot den bergh des
Heeren tot den huys des Godts Jacobs
opdat hy ons leere van syne wegen
ende dat wy wandelen in syne paden"

Zie ook[bewerken]