Nicolaes Cleynaerts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nicolaes Cleynaerts

Nicolaes Cleynaerts, ook bekend als Clenardus, (Diest, 5 december 1493/1495 - Granada, 1542) is een Brabantse humanist die sterk de verdraagzaamheid in deze beweging promootte. Op de Grote Markt van Diest staat een standbeeld van hem, gegoten in brons.

Aan de Universiteit van Leuven promoveerde hij tot theoloog. Hij studeerde Grieks en Hebreeuws in het Drietalencollege en legde zich toe op het Arabisch. Hij publiceerde een Hebreeuwse en een Griekse grammatica. De laatste werd verspreid over heel Europa en in meer dan 500.000 exemplaren gedrukt. Hierdoor gaf hij een belangrijke impuls aan het studeren van klassieke talen. Hij ontwikkelde een leermethode voor het Latijn, gebaseerd op conversatie.

In 1531 reisde hij naar Spanje. Hij was een tijdlang bibliothecaris van Fernando Colón, zoon van Christoffel Columbus, en in 1542 docent in Salamanca. Later reisde hij verder naar Portugal waar hij les gaf aan prins Henrique, broer van koning João III. Op weg naar huis raakte hij in Granada vertrouwd met de islamitische theologie toen hij een Moorse slaaf ontmoette. Zijn levensdoel werd het christendom en de islam dichter bij elkaar te brengen. Hierdoor raakte hij in conflict met de Spaanse en Portugese autoriteiten. Hij uitte ook kritiek op de Inquisitie.

In 1540-1541 verbleef hij in Fez (Marokko). Hij werd goed ontvangen door de sultan. Hij moest vluchten door de kuiperijen van de Portugese consul, die hem zowel bij de moslims als in Portugal in een kwaad daglicht stelde. Cleynaerts stierf, ontgoocheld en berooid, in 1542 in het Alhambra te Granada waar hij ook begraven ligt.

Veel van zijn brieven zijn bewaard gebleven. Zijn Latijnse brieven zijn voor de kennis van het Spaans-Portugese en Marokkaanse milieu van de 16e eeuw van onschatbare waarde.

Referenties en verder lezen[bewerken]

  • J.F.M. Sterck, art. Clenardus, Nicolaas, in P.C. Molhuysen - P.J. Blok (edd.), Nieuw Nederlandsch biografisch woordenboek, VI, Leiden, 1924, pp. 303-304.

"Nicolaes Cleynaerts (1493-1542). De merkwaardige reisavonturen van een 16de–eeuwse humanist, arabist en islamdeskundige. The remarkable travel adventures of a 16th century humanist, Arabist and Islam-expert.", Maerlant Centrum Digitaal, vol. 04, 2002, ISBN 9789058672025.