Nicolas Appert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nicolas Appert

Nicolas Appert (Châlons-en-Champagne (sur-Marne), 17 november 1749 - Massy, 1 juni 1841), was een Franse suikerbakker en de uitvinder van het luchtdicht bewaren van voedsel. Appert werd bekend als de "vader van het inmaakproces".

In 1800 loofde Napoleon Bonaparte een beloning uit van 12.000 franc aan diegene die een methode bedacht voor voedselbewaring om zijn troepen op een adequate manier te kunnen bevoorraden als ze op veldtocht waren. Na jaren van experimenteren diende Appert in 1809 zijn uitvinding in en won de prijs. In het volgende jaar publiceerde hij zijn vinding onder de naam "L'Art de conserver les substances animales et végétales". Dit was het eerste kookboek in zijn soort dat handelde over de moderne manier van bewaring van voedsel.

Het huis van Appert werd de eerste commerciële inmaakfabriek in de wereld. Appert patenteerde zijn uitvinding en startte een handel om een uiteenlopende variëteit aan voedsel te bewaren in gesloten flessen. Zijn methode was als volgt. Dikwandige glazen flessen werden gevuld met eetwaren van allerlei soorten, uiteenlopend van vlees, gevogelte, groente, eieren, melk en voorgemaakte menu's (volgens bronnen was zijn grootste succes dat de publiciteit haalde een geheel schaap). Er werd enige ruimte gelaten boven de inhoud van de fles om de opening te kunnen sluiten met een kurk die er stevig werd ingeperst met een schroef. De fles werd ter bescherming in canvas gewikkeld, terwijl ze werd ondergedompeld in kokend water om vervolgens te worden verhit gedurende een door Appert, afhankelijk van de inhoud van de fles, nauwkeurig vastgelegde tijd.

Bouteille à conserve Appert

Opmerkelijk is dat dit ongeveer 100 jaar was voordat Louis Pasteur bewees dat bacteriën werden gedood door verhitting. Ter ere van Appert wordt inmaken wel vaker "appertisatie" genoemd, dit ter onderscheid van pasteurisatie. De eerste pogingen van Appert van inmaken van voedsel door dit te koken gingen ten koste van de smaak van het inmaaksel, dit in tegenstelling tot het voedsel dat werd bereid middels pasteurisatie waarbij de temperatuur slechts 70 °C is.

De methode van Appert was zo eenvoudig en makkelijk uitvoerbaar, dat deze al snel wijdverbreid was. In 1810 patenteerde zijn landgenoot Pierre Durand (ook bekend onder zijn Engelse naam Peter Durand) zijn eigen methode met een conservenblik, een modernere manier voor het bewaren van voedsel. In 1812 kochten de Engelsen Donkin en Hall beide patenten en begonnen met het produceren van ingemaakt voedsel. Minder dan tien jaar later werd het Appert-model van inmaken geïntroduceerd in de Verenigde Staten. De massaproductie van blikconserven werd pas gewoon aan het begin van de twintigste eeuw.

Naar Appert is onder andere in het 11e arrondissement van Parijs een straat genoemd, de rue Nicolas Appert. Daarnaast is er in Wageningen voor de studie Food Technology ook een studievereniging die de naam Nicolas Appert draagt.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Jean-Paul Barbier, Nicolas Appert inventeur et humaniste, Royer, Paris, 1994.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]