Nicotinerge receptor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geplaatst:
01-08-2020
Genomineerd: verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past.

De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de beoordelingsnominatie te vinden.

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als u het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden. Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden.

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

(//)

Een nicotinerge receptor, afgekort nAChR, is een type acetylcholinereceptor, welke naast acetylcholine ook nicotine als ligand hebben. Deze receptoren bevinden zich in zowel het centraal als het perifeer zenuwstelsel, maar ook in spierweefsel en andere organen.

Activatie zorgt voor een netto natriuminflux wat depolaristie uitlokt. Nicotinerge receptoren bevinden zich vermoedelijk presynaptisch en stimuleren zo de loslating van verschillende neurotransmitters zoals dopamine, acetylcholine en glutamaat.

In het autonoom, orthosympathisch zenuwstelsel signaliseren de pre-ganglionaire neuronen via nicotinereceptoren op de dendrieten van post-ganglionaire neuronen.