Niet stoppen voor een zebrapad (Nederland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Samenvoegen naar Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in Zebrapad, of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dit artikel een redirect te worden (hier melden).
Bij een zebrapad hoort het verkeersbord L2 geplaatst te zijn.

Niet stoppen voor een zebrapad is een verkeersovertreding in het Nederlandse wegverkeer en staat beschreven in het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 onder artikel 49.[1] De wet zegt dat iedere bestuurder (personenauto, motor, ruiter, fietser etc) verplicht is voorrang te verlenen aan een voetganger of bestuurder van een gehandicaptenvoertuig op een voetgangersoversteekplaats (VOP), of met de kennelijke bedoeling daar over te steken.[2] Indien een bestuurder deze regel overtreedt kan een boete worden opgelegd.[3] Indien er een aanrijding, eventueel met letsel, plaatsgevonden heeft, kan er een zwaardere straf opgelegd worden.

Het regenboogzebrapad wordt als onduidelijk ervaren. Volgens de wet moeten de strepen wit zijn.

Uitzonderingen[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn enkele uitzonderingen waarbij een bestuurder niet hoeft te stoppen voor een op een VOP overstekende voetganger of gehandicapte bestuurder.

  • De bestuurder bestuurt een motorvoertuig dat onderdeel is van een militaire colonne.[1]
  • De bestuurder bestuurt een motorvoertuig dat onderdeel is van een uitvaartstoet. Er moet dan wel een speciale vlag op het voertuig zichtbaar zijn.[1]
  • Er staat bij de VOP een verkeerslicht dat op dat moment aan voetgangers of invaliden een rood licht of een geel knipperlicht toont.[1]