Nieuw-Nickerie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nieuw-Nickerie
Stad in Suriname Vlag van Suriname
Nieuw-Nickerie (Suriname (hoofdbetekenis))
Nieuw-Nickerie
Situering
District Nickerie
Ressort Nieuw-Nickerie
Coördinaten 5° 56′ NB, 56° 59′ WL
Algemeen
Inwoners 13.842
Foto's
Straatbeeld van Nieuw-Nickerie
Straatbeeld van Nieuw-Nickerie
Portaal  Portaalicoon   Suriname

Nieuw-Nickerie (spreek uit niekeerie) is naar inwonertal de derde stad van Suriname en de hoofdplaats van het district Nickerie, gelegen op de linkeroever van de rivier de Nickerie. De stad vormt het eindpunt van de Oost-Westverbinding van Suriname. In 2004 had het gelijknamige ressort, waar de plaats ook toe behoort, 13.842 inwoners.

In het verleden was het districtscentrum van Nickerie, Nieuw-Rotterdam, verder stroomafwaarts gesitueerd. Deze plaats overstroomde echter meerdere keren en men besloot om het districtscentrum te verplaatsen naar de locatie van het huidige Nieuw-Nickerie.

Nieuw-Nickerie is met lengte de grootste en belangrijkste plaats van het district. De dienstverlening is een belangrijke vorm van inkomen en verschillende bedrijven uit Paramaribo hebben hier een filiaal. Met de hoofdstad van Suriname kent het ook een binnenlandse waterverbinding en een wegverbinding die evenwijdig aan de kustlijn loopt.

Op 37 kilometer afstand ligt South Drain, van waaruit de overtocht naar Corriverton in Guyana gemaakt kan worden met een veerverbinding.[1] Nieuw-Nickerie bezit een landingsbaan voor vliegtuigen en tevens is de haven is belangrijk, omdat zeeschepen er kunnen aanleggen voor het transport van padie (rijst), bananen en de aanvoer van landbouwmachinerie. In 1995 werd het beheer en de exploitatie van de haven overgedragen aan de N.V. Havenbeheer Suriname.

Er zijn tal van onderwijsinstellingen. Er worden zelfs cursussen gegeven door het Instituut voor de Opleiding van Leraren, IOL, dat daartoe een deel van het docentenkorps laat overkomen uit Paramaribo. Vroeger gebeurde dat per vliegtuig, tegenwoordig over de weg.

Nieuw-Nickerie had in het verleden verschillende bioscopen, maar met de opkomst van videorecorder en dvd zijn ze net als in de rest van het land allemaal opgehouden te bestaan. Hotels en bars zijn er in overvloed. Als grensplaats had het vroeger ook de reputatie dat in een aantal bordelen prostituees uit Guyana werkten.

Geboren[bewerken]

Fotogalerij[bewerken]