Naar inhoud springen

Nieuw-Nickerie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nieuw-Nickerie
plaats en ressort in Suriname Vlag van Suriname
Nieuw-Nickerie (Suriname)
Nieuw-Nickerie
Situering
District Nickerie
Ressort Nieuw-Nickerie
Coördinaten 5° 56′ NB, 56° 59′ WL
Algemeen
Inwoners
(2012)
12.818
Detailkaart
Kaart van Nieuw-Nickerie
Ressorten van Nickerie
 Groot Henar (zalmroze)
 Nieuw-Nickerie (geel)
 Oostelijke Polders (oranje)
 Wageningen (blauw)
 Westelijke Polders (magenta)
Foto's
Straatbeeld van Nieuw-Nickerie
Straatbeeld van Nieuw-Nickerie
Portaal  Portaalicoon   Suriname

Nieuw-Nickerie (uitspraak Nieuw-Nickéérie) is naar inwonertal de derde stad van Suriname en de hoofdplaats van het district Nickerie, gelegen op de linkeroever van de rivier de Nickerie. De stad vormt het eindpunt van de Oost-Westverbinding van Suriname. In 2012 had het gelijknamige ressort, waar de plaats ook toe behoort, 12.818 inwoners.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

S.S. Albina aan de steiger

Nieuw-Nickerie werd officieel gevestigd in 1879.[1] In het verleden was het districtscentrum van Nickerie, Nieuw-Rotterdam, verder stroomafwaarts gesitueerd. Deze plaats overstroomde echter meerdere keren en men besloot om het districtscentrum te verplaatsen naar de locatie van het huidige Nieuw-Nickerie.

Nieuw-Nickerie is met afstand de grootste en belangrijkste plaats van het district. De dienstverlening is een belangrijke vorm van inkomen en verschillende bedrijven uit Paramaribo hebben hier een filiaal. Met de hoofdstad van Suriname heeft het ook een binnenlandse waterverbinding en een wegverbinding, die evenwijdig aan de kustlijn loopt.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook Landbouw in Suriname#Rijst voor meer over dit onderwerp

Op 37 kilometer afstand ligt South Drain, van waaruit de overtocht naar Moleson Creek in Guyana gemaakt kan worden met een veerverbinding. Nieuw-Nickerie bezit een landingsbaan voor vliegtuigen en tevens is de haven belangrijk, omdat zeeschepen er kunnen aanleggen voor het transport van padie (rijst), bananen en de aanvoer van landbouwmachinerie. In 1995 werd het beheer en de exploitatie van de haven overgedragen aan de N.V. Havenbeheer Suriname.

Nieuw-Nickerie had in het verleden verschillende bioscopen, maar met de opkomst van videorecorder en dvd zijn ze net als in de rest van het land allemaal opgehouden te bestaan. Hotels en bars zijn er in overvloed. Als grensplaats had het vroeger ook de reputatie dat in een aantal bordelen prostituees uit Guyana werkten.

Vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Nieuw-Nickerie is via de weg te bereiken via de Oost-Westverbinding. In de buurt van het dorp bevindt zich de Majoor Henk Fernandes Airport met een verbinding naar Zorg en Hoop Airport in Paramaribo.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn tal van onderwijsinstellingen. Er worden ook cursussen gegeven door het Instituut voor de Opleiding van Leraren, IOL, dat daartoe een deel van het docentenkorps laat overkomen uit Paramaribo. Vroeger gebeurde dat per vliegtuig, tegenwoordig over de weg.

Bevolking[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens de volkstelling van 2012 had Nieuw-Nickerie een bevolking van 12.818 inwoners, een daling vergeleken met 13.842 inwoners in 2004.

Hindoestanen vormen de grootste bevolkingsgroep in Nieuw-Nickerie, maar net geen meerderheid (49%). Andere grote bevolkingsgroepen zijn: mensen van gemengde afkomst (18%), Javanen (15%) en creolen (12%). Er wonen tevens ook 233 inheemsen (2%) en 205 Chinezen (2%).

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Nieuw-Nickerie van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.