Nieuw-Zeelandse boeboekuil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nieuw-Zeelandse boeboekuil
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Nieuw-Zeelandse boeboekuil
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Strigiformes (Uilen)
Familie:Strigidae (Echte uilen)
Geslacht:Ninox (Valkuilen)
Soort
Ninox novaeseelandiae
(Gmelin, 1788)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Nieuw-Zeelandse boeboekuil op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Nieuw-Zeelandse boeboekuil (Ninox novaeseelandiae), in het Engels ook wel mopoke, morepork of Masked Owl (en nog 17 andere bijnamen) genoemd, is een kleine bruine uil met een groot verspreidingsgebied in Australazië en Oceanië.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De Nieuw-Zeelandse boeboekuil is 26 tot 29 cm lang. Mannetjes wegen 140 tot 156 gram, vrouwtjes van 170 tot 216 gram. Deze uil verschilt van de andere valkuilen in het verspreidingsgebied en door zijn kleine formaat in combinatie met een typisch "gezicht". Deze uil heeft rondom de ogen een donkere vlek die weer is afgezet met een lichte rand. Vandaar de bijnaam masked owl . Verder is de kleur bruin maar sterk variabel binnen het grote gebied waarbinnen ook allerlei ondersoorten worden onderscheiden. Op Tasmanië bijvoorbeeld is deze uil betrekkelijk klein en donker en zijn de ogen geel, terwijl de boeboekuilen in de drogere gebieden in Australië lichter gekleurd zijn met geelgroene ogen.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Hun voedsel bestaat uit insecten en vogels, die ze in de vlucht vangen.

Voorkomen en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De Nieuw-Zeelandse boeboekuil komt voor in geheel Australië, omliggende eilanden tot op Timor, het zuiden van Nieuw-Guinea en in Nieuw-Zeeland. Op het eiland Norfolk bestond een populatie die in de loop van de twintigste eeuw is uitgestorven.
Deze uil is niet kieskeurig in de keuze van zijn leefgebied. Allerlei landschappen variërende van regenwoud tot savanne, plantages, boomgaarden, parken, tuinen en bomen langs de straat, zijn geschikt. Het is in Australië de meest voorkomende uil.

De soort telt 4 ondersoorten:

Zie de categorie Ninox novaeseelandiae van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.