Nieuw-Beijerland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Nieuw Beijerland)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nieuw-Beijerland
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Nieuw-Beijerland
(Details)
Nieuw-Beijerland (Zuid-Holland)
Nieuw-Beijerland
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Vlag Korendijk Korendijk
Coördinaten 51° 49′ NB, 4° 21′ OL
Algemeen
Inwoners 4200
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Nieuw-Beijerland is een dorp in Zuid-Holland en ligt in het westelijk deel van de Hoeksche Waard. Anno 2017 kent Nieuw-Beijerland ongeveer 4200 inwoners. Met de komst van de nieuwbouw aan de kreek zal dit aantal naar verwachting toenemen. Nieuw-Beijerland ligt aan het Spui, een getijrivier. Het water in de omgeving van Nieuw-Beijerland is nog aan de invloed van de getijden onderhevig.

Nieuw-Beijerland vormt samen met de dorpen Goudswaard, Piershil, Zuid-Beijerland en het eiland Tiengemeten de gemeente Korendijk. Er is een veerpont-verbinding met Hekelingen, wat de snelste manier is om in Spijkenisse te komen. Bastiaan Kolbach was de laatste burgemeester van Nieuw-Beijerland, hij werd in 1984 burgemeester van Korendijk.

De plaatselijke voetbalvereniging heet NBSVV en de plaatselijke tennisvereniging heet TV de Molen. Het dorpshuis heet de Swaensvoet. Nieuw-Beijerland heeft twee basisscholen: ODBS Onder de Wieken en De School met de bijbel.

Molen[bewerken]

De eerste Nieuw-Beijerlandse molen werd gebouwd rond de jaren 1700, kort na het ontstaan van de polder. In 1703 werd de molen 'Windlust' gebouwd, tegenwoordig De Swaen geheten. Dit was in de achttiende eeuw een zogenaamde 'dwangmolen' wat inhield dat men verplicht was zijn graan hier te laten malen. Het is met de Hervormde Kerk een rijksmonument

Bekende Nieuw-Beijerlanders[bewerken]

Afbeeldingen[bewerken]