Nieuw Engeland, Thomas à Kempisplantsoen en omgeving

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nieuw Engeland, Thomas à Kempisplantsoen en omgeving
Buurt van Utrecht
Map - NL - Utrecht - Wijk 01 West - Buurt 79 Nieuw Engeland, Th. a. Kempisplantsoen en omgeving.svg
Kerngegevens
Gemeente Utrecht
Coördinaten 52°5'42"NB, 5°5'43"OL
Oppervlakte 58 ha  
Inwoners
(2017)
6.035[1]

Nieuw Engeland, Thomas à Kempisplantsoen en omgeving is een buurt in de Utrechtse wijk West. De buurt wordt door veel Utrechters ook wel New England genoemd.

Tussen Nieuw Engeland en het Thomas à Kempisplantsoen ligt het Majellapark.

Nieuw Engeland[bewerken | brontekst bewerken]

De buurt Nieuw Engeland is het oudste en meest oostelijke deel van de wijk. De buurt begint in het Verdomhoekje en loopt via de Cremerstraat langs het spoor door tot aan het Cremerplein. De zuidkant van de wijk grenst in zijn geheel aan de Vleutenseweg.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oorsprong van de naam Nieuw Engeland is niet zeker. De naam Engeland komt als plaatsnaam voor in Gelderland als enge-land, "weiland".[2] Verder zou het een verbastering van eng (smal) land kunnen zijn. Het verhaal gaat ook nog eens dat de architect van de wijk bezeten was van Engeland en dat de wijk daaraan zijn naam te danken heeft.[3][4]

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De straatnamen hebben schrijvers en dichters als thema.

Bereikbaarheid[bewerken | brontekst bewerken]

Nieuw Engeland ligt aan een belangrijke busroute, namelijk de Vleutenseweg. Deze busroute loopt van station Utrecht Centraal via het Westplein en de Vleutenseweg naar onder andere Leidsche Rijn. Hier stoppen verschillende buslijnen van het U-OV van/naar Vleuten en Maarssen.

Thomas à Kempisplantsoen[bewerken | brontekst bewerken]

De buurt Thomas à Kempisplantsoen is vernoemd naar de middeleeuwse monnik Thomas à Kempis, schrijver van De imitatione Christi. Het is het westelijkste deel van de wijk.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

De buurt wordt begrensd door de Vleutenseweg, Thomas à Kempisweg en de spoorlijn Utrecht - Rotterdam. Het is een kleine flatbuurt, gelegen tegenover het Spinozaplantsoen en omgeving.

Omdat deze buurt, net als het Spinozaplantsoen, volgens de gemeente Utrecht niet meer aan de eisen van de moderne tijd voldoet staat zij eveneens op de lijst voor sloop.

Zie de categorie Nieuw Engeland, Thomas a Kempisplantsoen en omgeving van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.