Nieuw Ensemble

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Nieuw Ensemble (NE) is een Nederlands ensemble gespecialiseerd in hedendaagse klassieke muziek, met een bijzondere plaats voor niet-westerse klassieke muziek. Chef-dirigent is Ed Spanjaard. Artistiek leider van het ensemble is Joël Bons.

Algemeen[bewerken]

Het Nieuw Ensemble is ontstaan in 1980 en opgericht door Joël Bons en Arjan Ariëns Kappers. De basisbezetting bestaat uit twaalf musici, waarin naast houtblazers, strijkers, piano en slagwerk ook tokkelinstrumenten als mandoline, gitaar en harp een opvallende plaats innemen.

Mede door de ongebruikelijke bezetting van het ensemble is er een uniek eigen repertoire opgebouwd van meer dan vierhonderd stukken, veelal speciaal geschreven voor het Nieuw Ensemble.

De staf van het Nieuw Ensemble is gevestigd in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam, waar het ensemble ook regelmatig concerten geeft.

Repertoire[bewerken]

Muziek van niet-westerse componisten neemt een belangrijke plaats in in het repertoire van het Nieuw Ensemble. Het NE heeft een groot aantal componisten afkomstig uit onder andere Azerbeidzjan, Midden-- en Zuid-Amerika en China geïntroduceerd. Van een aantal Chinese opera's heeft het Nieuw Ensemble de première gespeeld: Wolvendorp, Night Banquet en Fengyiting (Guo Wenjing), The death of Oedipus en Life on a String (Qu Xiao-Song), en Herinnering aan het Taiping Meer (Xu Shuya). In 1997 ging het ensmble voor het eerst op tournee naar China.

Het Nieuw Ensemble participeert in het Atlas Ensemble, dat dertig westerse en niet-westerse musici en hun instrumenten verenigt. Het Atlas Ensemble was ensemble in residence tijdens het Holland Festival 2004.

Daarnaast speelt het ensemble ook veel nieuwe muziek van Westerse componisten, als Pierre Boulez, Elliott Carter, Franco Donatoni, Brian Ferneyhough, Mauricio Kagel, Ton de Leeuw, György Ligeti, György Kurtág en Theo Loevendie. Behalve de eerder genoemde Chinese opera’s speelde het Nieuw Ensemble nog meer muziektheaterproducties: in 1995 (ter gelegenheid van vijftig jaar bevrijding) Hans Krasa’s kinderopera Brundibár en het door Viktor Ullmann in Theresienstadt geschreven Der Kaiser von Atlantis, op het Holland Festival van 1998 Robert Heppeners Een Ziel van Hout, in 2000 Franco Donatoni’s Alfred, Alfred in een productie van de Nationale Reisopera, in 2001 Johnny & Jones van Theo Loevendie en op het Holland Festival van 2004 Raaff van Robin de Raaff in een productie van De Nederlandse Opera. In 2004 speelde het NE de première van Shadowtime van Brian Ferneyhough in München, gevolgd door uitvoeringen in Londen en New York.

Musici[bewerken]

Bijzondere projecten[bewerken]

Het NE organiseert regelmatig thematische festivals, zoals Complexity? (Rotterdam, 1991), Regels & Spel (Amsterdam, 1995), Improvisaties (1996) en het Tokkelfestival (1998) met westerse- en niet-westerse oude en nieuwe muziek, Het Verfijnde Oor (2003) over stemmingen en microtonen en Bezielde Tijd (2004) over ritme. Het ensemble speelde in internationale coproducties in Brussel, Parijs, München, Edinburgh, Lissabon, Straatsburg, Venetië, Warschau en Turijn.

Het Nieuw Ensemble werkte samen met de filmmakers Frank Scheffer en Eline Flipse in respectievelijk een documentaire over Pierre Boulez’ compositie Eclat en een documentaire over een ontmoeting met vijf Chinese componisten.

Educatief is het ensemble actief als ensemble in residence bij het Conservatorium van Amsterdam, waar jaarlijks een practicum met jonge compositiestudenten van diverse conservatoria wordt georganiseerd.

Onderscheidingen[bewerken]

In 1998 werd het Nieuw Ensemble met de artistiek leider Joël Bons de Prins Bernhard Fonds Muziekprijs toegekend in verband met de uitgesproken avontuurlijke en speelse programmering die letterlijk en figuurlijk als grensoverschrijdend kan worden betiteld.

Cd-opnamen[bewerken]

Cd-opnamen heeft het NE gemaakt met muziek van Franco Donatoni, Brian Ferneyhough, Roberto Gerhard, Robert Heppener, Theo Loevendie, Elliott Carter en Chinese componisten. Op het eigen label verscheen in 2001 de opera Wolf Cub Village van Guo Wenjing en in 2003 de opera Les Mamelles de Tirésias van Francis Poulenc in een bewerking van Bart Visman.

Externe link[bewerken]