Nieuw Kijkduin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ontwikkeling Nieuw Kijkduin tijdens de uitvoering van de bouw, medio 2019.
Kijkduin in de oude situatie in 2016.
Kijkduin in 2006: rechts de boulevard met horeca; links de ingang van de overdekte winkelpromenade.

Nieuw Kijkduin is een bouwproject, dat uit het door de gemeente Den Haag in 2009 gepresenteerde concept Masterplan Kijkduin werd ontwikkeld om Kijkduin Bad beter op de kaart te zetten door het een betere uitstraling te geven, en in 2018 van start ging.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Uit de doorontwikkeling van het concept Masterplan Kijkduin 2009 voor Kijkduin Bad van de gemeente Den Haag, ontstond het bouwproject Nieuw Kijkduin. Dit plan omvatte een totale metamorfose van het gebied van Deltaplein tot een hoogwaardig woon- en uitgaansgebied, terwijl ook voor ondernemers mogelijkheden tot vestiging van winkels, restaurants en bars werd geboden. In 2017 werd het plan grootschalig door verspreiding van brochures en krantenartikelen gepresenteerd aan de Kijkduinse en Loosduinse bevolking en middenstand.

Voorzien werd in de afbraak van de restaurants aan de boulevard en de winkels aan de overdekte promenade, die lager was gelegen dan de boulevard, en het verwijderen van het parkeerterrein van het Deltaplein. Voor verkregen ruimte werd een plan gemaakt met 8 appartementencomplexen met 6-7 woonlagen, met eronder winkels, restaurants en bars. Die moesten deels op het voormalige parkeerterrein komen te liggen en deels tegen de oude boulevard aan. Later werd het bouwplan gewijzigd door de laatste twee appartementencomplexen samen te voegen. Ook werd in het bouwplan voorzien in renovatie van het Atlantic-hotel en het toevoegen van vier nieuwe, 11 verdiepingen hoge torens met hotelkamers. De parkeerruimte en fietsenstalling ten behoeve van bewoners, ondernemers en bezoekers van het gebied werd in één grote ruimte gesitueerd onder de wooncomplexen, terwijl voor bewoners werd voorzien in afgescheiden parkeerruimten.

De complexen kregen de namen van verschillende winden:

Het woongebouw aan het Deltaplein (2020)

Bouw[bewerken | brontekst bewerken]

In 2018 ging de eerste spade de grond in op het parkeerterrein voor de bouw van de parkeergarage en de bouw van de eerste bouwfase, die voorzag in de bouw van de drie wooncomplexen Poniënte, Vendaval en Gregale.

De verkoop van de appartementen in de vijf appartementencomplexen begon in 2018, terwijl ondernemers zich konden inschrijven voor de huur van de commerciële ruimten. Twee appartementencomplexen waren bestemd voor uitsluitend verhuur van appartementen. In 2019 werden de complexen Poniente (koopappartementen), Vendaval en Gregale (huur appartementen) opgeleverd en in 2020 werd begonnen met de afbraak van de oude winkels en restaurants. De woon- en commerciële ruimten zijn gasloos uitgevoerd en aangesloten op een WKO-systeem, voor vloerverwarming en -koeling.

De oplevering van de eerste bouwfase vond plaats in 2020, terwijl de tweede bouwfase van start ging in 2020 en gepland staat om in december 2022 opgeleverd te worden. Echter, door het ontbreken van de juiste bouwvergunningen van de gemeente, moest de bouw worden stilgelegd, terwijl ook de coronacrisis roet in het eten gooide. Doordat de uitvoering door de gemeente Den Haag van de ondergrondse fietsenstalling en de entree van de parkeergarage vertraging opliep, liep ook de bouw van de wooncomplexen vertraging op. Oorzaak was de wijziging van het oorspronkelijke plan om de parkeergarage te voorzien van twee toegangen naar één toegang, en de problemen bij de afgifte van de daartoe vereiste bouwvergunning, waarbij bezwaren waren toegespitst op het probleem van het landelijk stikstofbeleid.[1]

Uitkijktoren[bewerken | brontekst bewerken]

De sinds 2004 geplaatste uitkijktoren, een uit Hoek van Holland afkomstige lichtopstand, is reeds in 2017 verwijderd, omdat de gemeente Den Haag geen geld voor het onderhoud had, en is bij een sloopbedrijf opgeslagen. Er bestaan echter plannen de toren in gewijzigde vorm terug te brengen op de nieuwe boulevard.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Nieuw Kijkduin van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.