Nieuw Rechts (politieke partij)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie voor de politieke partij uit de periode 1968-1975 het artikel Partij Nieuw Rechts.
Nieuw Rechts
Logo
Personen
Partijvoorzitter Michiel Smit
Partijleider Michiel Smit
Geschiedenis
Opgericht Mei 2003
Opheffing December 2007
Afsplitsing van Leefbaar Rotterdam
Algemene gegevens
Actief in Nederland
Richting Rechts tot extreemrechts
Ideologie Nationalisme
Jongerenorganisatie Jong Rechts
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Nieuw Rechts was een rechtse-nationalistische Nederlandse politieke partij, actief tussen mei 2003 en december 2007. De partij profileerde zich als 'sociaal-rechts' en ging naar eigen zeggen uit van de basisprincipes van conservatisme, liberalisme en nationalisme. Oprichter Michiel Smit was het belangrijkste en bekendste kopstuk van Nieuw Rechts.

Michiel Smit (2003)

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Nieuw Rechts was een afsplitsing van Leefbaar Rotterdam. Michiel Smit werd in 2002 voor deze partij in de gemeenteraad van Rotterdam gekozen. Hij moest in februari 2003 de fractie verlaten wegens zijn radicale opstelling ten opzichte van migranten, uitlatingen op het internetforum Stormfront en contacten met het Vlaams Blok. Smit besloot vervolgens op eigen titel de raadszetel te behouden en richtte in mei 2003 Nieuw Rechts op. Hijzelf werd partijvoorzitter.

De partij wist in 2003 en 2004 veelvuldig de media te halen en kreeg veel aandacht van linkse tegenstanders. Met de oprichting van de Van Oldenbarnevelt Denktank, die geleid werd door partijsecretaris Marc Bajema, destijds nog student archeologie, en de jongerenorganisatie Jong Rechts bouwde Smit verder aan de organisatie van zijn partij.[1] De Europese Parlementsverkiezingen 2004 waren de enige landelijke verkiezingen waaraan Nieuw Rechts deel heeft genomen. De 0,3 procent van de stemmen waren echter niet voldoende voor een zetel. Volgens eigen opgave had de partij op haar hoogtepunt ongeveer duizend leden. Tot de achterban behoorde onder anderen Wim Elsthout, voormalig Kamerlid van de Centrum Democraten en de nummer 4 op de kandidatenlijst voor de Europese Verkiezingen. Florens van der Kooi, voorman van de rechts-radicale Nieuwe Nationale Partij (een afsplitsing van Centrumpartij '86), was fractiemedewerker van Smit in de gemeenteraad van Rotterdam.

De laatste jaren[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 werd in Rotterdam, Eindhoven, Almelo en Ridderkerk deelgenomen. Alleen in de laatste gemeente werd een zetel behaald, ingenomen door Martin Dijkhuizen. Zowel in de thuisbasis Rotterdam als in Eindhoven lukte het de partij ternauwernood om voldoende ondersteuningsverklaringen bijeen te krijgen. In Eindhoven had dit moeten leiden tot een uitsluiting van NR aan de verkiezingen. Van de dertig handtekeningen die horen te worden ingeleverd had NR-Eindhoven er aanvankelijk slechts tien. Voor het inleveren van de overige kreeg men alsnog drie dagen de tijd. Na het plaatsen van oproepen op verschillende extreemrechtse fora worden uiteindelijk voldoende handtekeningen ingeleverd. Toch zou NR formeel niet aan de verkiezingen mogen deelnemen vanwege de oorspronkelijke kandidaat nummer drie, Wim Vermeulen. Hij heeft zich bij indiening van de kandidatenlijst laten schrappen als kandidaat. Op alle ondersteuningsverklaringen is zijn naam echter blijven staan. Feitelijk zijn de ondersteuningsverklaringen daarmee niet gelijk aan de kandidaatslijst en daarmee ongeldig. Hiermee kroop NR-Eindhoven door het oog van de naald.

In Rotterdam raakte partijleider Smit zijn zetel kwijt. Ten tijde van de verkiezingen liep een zaak van de gemeente Rotterdam tegen Smit, omdat hij als raadslid in Rotterdam in 2003 en 2004 geen verantwoording zou hebben afgelegd over fractievergoedingen die hij als raadslid had gedeclareerd. De gemeente eiste 50.000 euro terug. De rechter stelde echter in een kort geding in april 2006 dat onvoldoende van een spoedeisend belang is gebleken en wees de vordering af. In dezelfde periode besloot hostingprovider Shock Media alle circa 15 websites van Nieuw Rechts (waaronder nieuwrechts.nl) af te sluiten, omdat de partij een betalingsachterstand van ruim 10.000 euro had. Nieuw Rechts was hierdoor gedwongen de websites naar een andere hostingprovider en url te verplaatsen.

De partij zag af van deelname aan de Tweede Kamerverkiezingen 2006, omdat er onvoldoende kansen werden gezien voor het halen van zetels. De concurrentie op de rechterflank was met partijen als EénNL, Partij voor de Vrijheid en Fortuyn te groot. Op 22 november 2006 werd wel deelgenomen aan tussentijdse verkiezingen in de gemeenten Binnenmaas en Lansingerland. Met lijsttrekker Michiel Smit werd in die laatste gemeente een zetel gehaald. Deze kon in eerste instantie niet worden ingenomen, omdat Smit niet in Lansingerland woonachtig was. Nadat eerst een partijgenoot was beëdigd, werd Smit eind maart 2007 alsnog raadslid. Toen een half jaar later bleek dat hij niet op het opgegeven adres woonde, stapte Smit uit de raad.[2][3] De zetel is sindsdien niet vervuld. Ondertussen was raadslid Dijkhuizen uit Ridderkerk in januari 2007 uit de partij gestapt, omdat Nieuw Rechts volgens hem radicaliseerde en sommige leden antisemitische uitspraken deden.[4] In de provincies Overijssel en Zuid-Holland deed de partij mee aan de Provinciale Statenverkiezingen 2007. In geen van de provincies behaalde de partij een zetel.

In december 2007 werd duidelijk dat de partij was opgeheven.[5]

Verkiezingsuitslagen[bewerken | brontekst bewerken]

Europese verkiezingen
Jaar Stemmen % Zetels
2004 15.732 0,33% 0/27
Provinciale verkiezingen
Jaar Provincie Stemmen % Zetels
2007 Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland 2.676 0,24% 0/55
2007 Vlag Overijssel Overijssel 1.750 0,42% 0/47
Gemeenteraad
Jaar Gemeente Stemmen % Zetels
2006 Vlag Rotterdam Rotterdam 1.811 0,69% 0/45
2006 Vlag Eindhoven Eindhoven 768 0,98% 0/45
2006 Vlag Almelo Almelo 618 2,04% 0/35
2006 Vlag Ridderkerk Ridderkerk 821 3,72% 1/29
2006 Vlag Lansingerland Lansingerland 1.429 5,00% 1/29
2006 Binnenmaas 316 1,73% 0/21

Programmapunten[bewerken | brontekst bewerken]

De programmapunten van Nieuw Rechts werden geformuleerd in de verschillende campagnes en waren onder meer:

 • Geen wijken met meerderheid vreemdelingen
 • Veilig over straat
 • Betaalbare woningbouw
 • Geen opvang verslaafden in woonwijken
 • Harde aanpak aso-jongeren
 • Ondernemers de ruimte geven
 • Nederlandse onafhankelijkheid; voor uittreding uit de EU
 • Recht op zelfverdediging en verdediging van have en goed;
 • Verbetering koopkracht werkenden met lage inkomens;
 • Intrekking Nederlanderschap criminelen met meerdere nationaliteiten;
 • Geen verdere soevereiniteitsafdracht;
 • Versterkte remigratie van allochtonen, bijvoorbeeld door middel van een vertrekpremie;
 • Detachering van legeronderdelen bij politie;
 • Minder mogelijkheden van gezinshereniging;
 • Totale sluiting van de grenzen voor economische migranten;
 • Moskeeën mogen alleen worden gebouwd buiten de bebouwde kom en dienen er onopvallend uit te zien. Ornamenten zijn niet toegestaan;
 • Mededelingen van de overheid aan burgers worden uitsluitend in het Nederlands gedaan;
 • Moordenaars langer gevangenzetten. In het huidige beleid komen moordenaars te snel vrij;
 • Terroristen moeten hun straftijd in complete afzondering uitzitten. Dit geldt ook voor het voorarrest;
 • Het inperken van de uitbesteding van Nederlandse arbeidsplaatsen aan lagelonenlanden;
 • Een einde maken aan 'bewuste werkloosheid';
 • Verplichten van het lesgeven in de Nederlandse geschiedenis op het middelbaar onderwijs, vooral op het VMBO;
 • Meer vaderlandsliefde, meer aandacht voor hoogtepunten uit de Nederlandse geschiedenis en laten zien dat nationalisme en vaderlandsliefde niet slecht zijn;

De herinvoering van de doodstraf staat niet in de verschillende programma's van de partij. Wel heeft de partij in andere stukken aangegeven voor de doodstraf te zijn, in het bijzonder voor recidiverende pedofiele zedendelinquenten en seriemoordenaars.

De partij is een van de drijvende krachten geweest achter het Actiecomité Stop MARTIJN, een actiecomité dat op 20 juni 2003 werd opgericht en zich ten doel stelt de omstreden Vereniging MARTIJN tot opheffing te dwingen op basis van de Nederlandse zedenwetgeving, en de zedenwetgeving aan te scherpen zodat dergelijke verenigingen kunnen worden bestreden. In 2005 maakte Smit zich sterk voor het verwijderen van de nijlgans uit Nederland. Deze diersoort komt als exoot ook elders in Europa voor. De nijlgans hoort volgens hem niet in Nederland thuis maar in het Nijldal.[6]

Zie de categorie Nieuw Rechts van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.