Nieuwdorp (Zeeland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nieuwdorp
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Nieuwdorp (Zeeland)
Nieuwdorp
Situering
Provincie Vlag Zeeland Zeeland
Gemeente Vlag Borsele Borsele
Coördinaten 51° 28′ NB, 3° 44′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
1.235[1]
Overig
Woonplaatscode 1259
Detailkaart
Kaart van Nieuwdorp
Nieuwdorp in de gemeente Borsele
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Nieuwdorp is een dorp in de gemeente Borsele, in de Nederlandse provincie Zeeland. Het dorp heeft 1.235 inwoners (1 januari 2021). Tot 1970 behoorde Nieuwdorp tot de gemeente 's-Heer Arendskerke. De heren van 's-Heer Arendskerke hadden in de 17e eeuw het recht op alle op- en aanwassen tussen Walcheren en de Bevelanden. Het is niet bekend waaraan ze dit recht verdiend hadden. Normaal gesproken waren de aanwassen eigendom van de heren aan wier land ze grensden. De heren van 's-Heer Arendskerke besloten om de West-Kraaijertpolder volgens een nieuwe methode droog te leggen. Het bedijkingsplan van deze nieuwe polder liet in een hoek van de polder ruimte voor een dorp. Op deze locatie is Nieuwdorp ontstaan. Het dorp heette toen gewoon het Nieuwe Dorp in de West-Kraaijert. 's-Heer Arendskerke kreeg de naam het Oude Dorp. Niet veel later besloten de heren ook het gebied naast de West-Kraaijertpolder te bedijken. Deze polder kreeg de naam Nieuwe-Westkraaijertpolder. De dijk die de polders scheidde, lag tot 1970 dwars door het dorp. Na de Nieuwe West-Kraaijert werd vervolgens de Zuid-Kraaijert en de Noord-Kraaijert ingepolderd. Toen het latere Lewedorp in de Noord-Kraaijert werd gesticht, kreeg dit dorp oorspronkelijk de passende naam Noord Kraaijert.

Nieuwdorp ontstond als nederzetting voor de ontginners van de West-Kraayertpolder. Naarmate het aantal huizen groeide, begon het steeds meer op een dorp te lijken en in 1821 kreeg het een eigen school.

Nieuwdorp is gelegen aan de N254, de weg die Middelburg verbindt met de Westerscheldetunnel. Deze weg vormt tevens de scheiding tussen het dorp en het haven- en industriegebied Vlissingen-Oost (Sloegebied), waar veel van de inwoners van Nieuwdorp werken.

Blik op Nieuwdorp vanuit het westen
Voormalige kerk, ingericht voor bewoning

Geboren in Nieuwdorp[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Nieuwdorp van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.