Nieuwe Afrikaansche Handels-Vennootschap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

De Nieuwe Afrikaansche Handels-Vennootschap N.V. (NAHV) was een Nederlandse handelsmaatschappij die werd opgericht in 1880 en bleef bestaan tot 1982.

Geschiedenis[bewerken]

Dit bedrijf was de grootste, geheel Nederlandse, onderneming die handel dreef in tropisch Afrika. Het bedrijf was de opvolger van de door Kerdijk & Pincoffs in 1869 opgerichte Afrikaansche Handelsvereeniging (AHV). In 1890 bezat de NAHV 75 (factorijen) in Afrika. Na een verslechtering in 1893 in de relatie tussen het bedrijf en de Kongo-Vrijstaat breidde de NAHV haar activiteiten uit naar Franse en Portugese gebieden. Ook ging de NAHV samenwerkingsverbanden aan met onder andere Compagnie du Kasai en de Compagnie du Lobay. De NAHV blijft echter actief in Belgisch-Congo tot 1955.

Producten[bewerken]

De producten waarin de NAHV voornamelijk handelde waren voornamelijk kopal, rubber en ivoor. Vooral de soort 'rode Kasaï' rubber was gewild aangezien dit de beste kwaliteit had. De producten werden ingekocht bij of geproduceerd met behulp van de lokale bevolking en vervolgens met schepen via de Congorivier naar de kust vervoerd. Vandaar werden deze verscheept naar onder andere Europa.

Literatuur[bewerken]

Enkele romans verhalen over het leven als werknemer voor de NAHV in Congo zoals die van Alfons Vermeulen en Henri van Booven.

Archieven[bewerken]

De archieven van de NAHV worden bewaard bij het Nationaal Archief in Den Haag.