Nieuwe Amstelbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Art deco-lantaarnpaal bij de Nieuwe Amstelbrug

De Nieuwe Amstelbrug (brug nr. 101) in Amsterdam is een dubbele basculebrug en vormt de oeververbinding tussen de Amsteldijk (voorheen Utrechtsezijde) en Weesperzijde. Hij vormt de verbinding tussen De Pijp in Amsterdam-Zuid en Amsterdam-Oost.

De brug ligt in het verlengde van de Ceintuurbaan, een andere naam voor de brug is dan ook Ceintuurbaanbrug, niet te verwarren met de Ceintuurbrug (brug nr. 116). Vreemd genoeg sluit hij aan de Weesperzijde niet direct aan op een straat of weg. Voor vervolging van de weg moet men een slinger naar de Blasiusstraat rechts of links Ruyschstraat maken. Dit komt doordat de huidige Wibautstraat tot 1939 geen weg, maar een spoorbaan was. Ter hoogte van de Ruyschstraat lag het stationsemplacement van Station Weesperpoort, en de Ruyschstraat zowel als de Blasiusstraat waren doodlopend. Verkeer naar Amsterdam Oost diende dan ook- komende van de brug- links af te slaan de Weesperzijde op, en verder via Sarphatistraat.

De brug was een ontwerp van H.P. Berlage. Hij werd in 1903 opgeleverd en was toentertijd de nieuwste brug over de Amstel en kwam ter vervanging van het Amstelveer van de Ceintuurbaan naar de Blasiusstraat. Officieel is er geen Amstelbrug of Oude Amstelbrug. Deze brug werd "nieuw" genoemd omdat de Hogesluis de bijnaam Amstelbrug had. Sinds 1904 rijdt tramlijn 3 over de brug.

In 1985-1986 werd de brug door nieuwbouw vervangen, doch de "nieuwe Nieuwe Amstelbrug" is geheel gelijk aan zijn voorganger behalve dat de slagbomen niet meer handmatig geopend en gesloten hoeven te worden. Tijdens de nieuwbouw was er voor voetgangers en fietsers ten zuiden van de brug een tijdelijk veerbootje.

Zie ook[bewerken]

Nieuwe Amstelbrug anno 2007
Nieuwe Amstelbrug anno 2007