Nieuwe Germaanse Geneeskunde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Germaanse Nieuwe Geneeskunde (GNM, naar het Duits: Germanische Neue Medizin) is een alternatieve geneeswijze die in 1981 werd voorgesteld door de Duitse arts Ryke Geerd Hamer (1935-2017) en onder meer beweert kanker te kunnen genezen.

Volgens GNM is kanker het gevolg van een traumatische gebeurtenis. Het genezen van kanker is volgens de leer van de GNM alleen mogelijk door het traumatische conflict op te lossen. Er wordt afgeraden om reguliere geneeswijzen verder te zetten, aangezien ze het helingsproces negatief zullen beïnvloeden.

De geneeswijze wordt onwerkzaam en, door het afraden van andere geneeswijzen, zelfs risicovol bevonden.[1] In 1986 werd Hamer verboden zijn artsenpraktijk verder te zetten.[2] Volgens Hamer zat er een Joods complot achter zijn veroordeling.[3]

België[bewerken | brontekst bewerken]

Tot 2013 werd in België de Nieuwe Germaanse Geneeskunde als zodanig onderwezen in De Levensschool, de Academie voor integrale gezondheidszorg, een instituut voor bijscholing dat ook voorziet in een aantal alternatieve opleidingen.[4]In het kader van het betaald educatief verlof verstrekt de VDAB opleidingscheques aan laag- en middengeschoolde werknemers voor de cursus gezondheidsconsulent.[5] In 2013 werkte Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx aan een aktieplan om de "sektarische praktijken (van de Nieuwe Germaanse Geneeskunde) in de gezondheidszorg" te verbieden.[6] Sindsdien wordt De Nieuwe Germaanse Geneeskunde niet meer als zodanig onderwezen maar zou volgens critici de kerngedachte van de NGG wel nog steeds worden gedoceerd in het vak psychoneurosomatiek waarvoor een beroep wordt gedaan op het boek van Björn Eybl, ‘Zielsoorzaken van ziekte’ dat duidelijk refereert aan die Germaanse Nieuwe Geneeskunde.[7]

De Theorie[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens Hamer verloopt iedere ziekte conform 5 wetten, die hij de 5 Biologische Natuurwetten noemt. Hoewel aanhangers claimen dat deze wetten bevestigd zijn door een medische universiteit, zijn er geen documenten gevonden waarin enig bewijs van de theorie is vastgelegd. De door Hamer bedachte wetten zijn:[8]

 1. De Ijzeren wet van Kanker. Er zijn 3 criteria voor het ontstaan en verloop van een ziekteproces:
  1. Ieder ziekteproces (wat Hamer SBS noemt, naar het Duits: Sinvolles Biologisches Sonderprogramm) ontstaat met een hevig, dramatisch en isolatief ervaren shock (wat Hamer DHS noemt, naar Dirk Hamer Syndroom). Deze shock slaat in op psychisch niveau, in de hersenen, en in een specifiek gerelateerd orgaan.
  2. De aard van het shock veroorzakende conflict, bepaalt waar in de hersenen en in welk orgaan deze inslag plaatsvindt.
  3. Het ziekteproces loopt op alle drie de niveaus synchroon.
 2. Een ziekteproces verloopt in twee fasen. De eerste fase omvat de periode tussen het DHS en de oplossing/verwerking van de shock. De tweede fase is de genezing die hierop volgt.
 3. Er bestaat een relatie tussen de inslag in de hersengebieden en organen, door categorisering vanuit het ontogenetische systeem uit de embryologie.
 4. Bij de verschillende categorieën en fasen van ziekteprocessen veroorzaken verschillende microben (zoals bacteriën) het verloop.
 5. Iedere ziekte heeft zin. De ziekte zelf probeert een ingeslagen probleem/conflict biologisch op te lossen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]