Nieuwe Germaanse Geneeskunde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Germaanse Nieuwe Geneeskunde (GNM, naar het Duits: Germanische Neue Medizin) is een alternatieve geneeswijze die in 1981 werd voorgesteld door de Duitse arts Ryke Geerd Hamer.[1] Hij beweerde onder meer kanker te kunnen genezen en ontraadde patiënten reguliere bewezen behandeling te volgen.

Volgens GNM is kanker het gevolg van een traumatische gebeurtenis. Genezing is volgens deze zienswijze alleen mogelijk door het traumatische conflict op te lossen. GNM wordt bekritiseerd voor het promoten van victim blaming door te beweren dat ziektes, zoals kanker, het gevolg zijn van persoonlijke traumatische ervaringen. Deze visie suggereert onterecht dat patiënten zelf verantwoordelijk zijn voor hun ziekte en genezing. Dit kan leiden tot schuldgevoelens en zelfverwijt bij patiënten, wat kwaadaardig is omdat het de werkelijke, vaak complexe oorzaken van ziekten negeert en patiënten de schuld geeft van hun aandoening, wat zowel emotioneel als psychologisch schadelijk is. [2] Patiënten wordt afgeraden met reguliere geneeswijzen door te gaan aangezien die het helingsproces negatief zouden beïnvloeden.

De geneeswijze wordt als onwerkzaam en, door het afraden van andere geneeswijzen, zelfs levensgevaarlijk bevonden.[1][3] In 1986 werd het Hamer verboden zijn artsenpraktijk voort te zetten.[4] Volgens Hamer zat er een Joods complot achter zijn veroordeling.[5]

België[bewerken | brontekst bewerken]

Tot 2013 werd in België de Nieuwe Germaanse Geneeskunde als zodanig onderwezen in De Levensschool, de Academie voor integrale gezondheidszorg, een instituut voor bijscholing dat ook voorziet in een aantal alternatieve opleidingen.[6]In het kader van het betaald educatief verlof verstrekt de VDAB opleidingscheques aan laag- en middengeschoolde werknemers voor de cursus gezondheidsconsulent.[7] In 2013 werkte Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx aan een actieplan om de "sektarische praktijken (van de Nieuwe Germaanse Geneeskunde) in de gezondheidszorg" te verbieden.[8] Sindsdien wordt De Nieuwe Germaanse Geneeskunde niet meer als zodanig onderwezen maar zou volgens critici de kerngedachte van de NGG wel nog steeds worden gedoceerd in het vak psychoneurosomatiek waarvoor een beroep wordt gedaan op het boek van Björn Eybl, ‘Zielsoorzaken van ziekte’ dat duidelijk refereert aan die Germaanse Nieuwe Geneeskunde.[9]

De Theorie[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens Hamer verloopt iedere ziekte conform 5 wetten, die hij de 5 Biologische Natuurwetten noemt. Hoewel aanhangers claimen dat deze wetten bevestigd zijn door een medische universiteit, zijn er geen documenten gevonden waarin enig bewijs van de theorie is vastgelegd. De door Hamer bedachte wetten zijn:[10]

  1. De IJzeren wet van Kanker. Er zijn 3 criteria voor het ontstaan en verloop van een ziekteproces:
    1. Ieder ziekteproces (wat Hamer SBS noemt, naar het Duits: Sinvolles Biologisches Sonderprogramm) ontstaat met een hevig, dramatisch en isolatief ervaren shock (wat Hamer DHS noemt, naar Dirk Hamer Syndroom). Deze shock slaat in op psychisch niveau, in de hersenen, en in een specifiek gerelateerd orgaan.
    2. De aard van het shock veroorzakende conflict, bepaalt waar in de hersenen en in welk orgaan deze inslag plaatsvindt.
    3. Het ziekteproces loopt op alle drie de niveaus synchroon.
  2. Een ziekteproces verloopt in twee fasen. De eerste fase omvat de periode tussen het DHS en de oplossing/verwerking van de shock. De tweede fase is de genezing die hierop volgt.
  3. Er bestaat een relatie tussen de inslag in de hersengebieden en organen, door categorisering vanuit het ontogenetische systeem uit de embryologie.
  4. Bij de verschillende categorieën en fasen van ziekteprocessen veroorzaken verschillende microben (zoals bacteriën) het verloop.
  5. Iedere ziekte heeft zin. De ziekte zelf probeert een ingeslagen probleem/conflict biologisch op te lossen.
De verschillende fases van ziekte volgens Hamer (Santé - gezondheid, maladie - ziekte, temps - tijd)
De verschillende fases van ziekte volgens Hamer (Santé - gezondheid, maladie - ziekte, temps - tijd)

Medische relevantie[bewerken | brontekst bewerken]

De Zwitserse Kankerliga van de Zwitserse Vereniging voor Oncologie, de Zwitserse Vereniging voor Medische Oncologie en het Zwitserse Instituut voor Toegepast Kankeronderzoek zeggen dat geen enkel geval van genezing van kanker door Hamer in de medische literatuur is gepubliceerd, evenmin als studies in gespecialiseerde tijdschriften. Verslagen in zijn boeken "missen de aanvullende gegevens die essentieel zijn voor een medische beoordeling" en de presentaties van zijn onderzoeken op medische congressen "zijn wetenschappelijk niet overtuigend."

Bovendien beschouwen verschillende kankerliga's, waaronder Stichting tegen Kanker[1] de therapie als "levensgevaarlijk".

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]