Nieuwe Wereldorde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Nieuwe Wereldorde (in het Engels: New World Order of NWO) is een term vanuit verschillende complottheorieën. De algemene betekenis van een NWO is het streven naar een wereldregering en globalisatie, waarvan sommigen geloven dat dit streven zal uitmonden in een totalitaire machtsovername.

De Nieuwe Wereldorde en de Illuminati[bewerken]

Zie het artikel Zie Illuminati voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Het Grootzegel van de Verenigde Staten dat vaak geassocieerd wordt met de NWO

De Illuminati is een van de meest betrokken groepen in de complottheorieën over de Nieuwe Wereldorde. De Illuminati is een geheime orde die werd gesticht door Adam Weishaupt in 1776 te Beieren. De naam komt uit het Latijn en betekent Verlichten. Deze groep, die zou bestaan uit rijke (bankier)families, politici, ambtenaren, beroemdheden en internationale organisaties die de Wereldorde controleren, wordt verantwoordelijk gehouden voor diverse complottheorieën.

Bilderberggroep[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Bilderbergconferentie voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De jaarlijkse Bilderbergconferentie wordt ook aangewezen als basis voor geheimzinnige vergaderingen van de Illuminati. De Bilderbergconferentie is een bijeenkomst van politici, bedrijfsleiders en bankiers die in 1954 voor het eerst werd georganiseerd in Hotel De Bilderberg te Oosterbeek door de Nederlandse prins-gemaal Bernhard van Lippe-Biesterfeld en de Pool Józef Retinger om de banden tussen de VS en Europa te herstellen. Door sommigen werden de eerste vergaderingen ook gezien als opmaat voor de Europese integratie. Door de strikte geheimhouding verdenkt een aantal complotdenkers de Bilderberggroep ervan dat deze ondemocratische besluiten neemt en zo ook de media controleert om de publieke opinie te beïnvloeden, gezien de afwezigheid van bekende omroepen.